Invandrarkäk
Man får antagligen inte benämna maten likt den rubrik jag angivit idag utan att någon får för sig att den skulle anspela på något negativt. En viss bortbyting till son, som helst ser att vi äter "vanlig" mat som hamburgare, kebab, tacos eller annan skräpmat som inkorporerats i den svenska folksjälen så till den milda grad att han på riktigt tror att ovanstående är exempel på svensk husmanskost. Föraktfullt fnyser han åt mina mungbönsplättar med vietnamesisk sås med indiskt spiskumminris och kallar det föraktfullt "jävla invandrarkäk" och "ser jag något sånt här på stundande julbord så emigrerar jag och du är inte min mamma" och så vidare. Jag tar det med ro. Ungen fattar inte att Korv Stroganoff också invandrat, att hamburgarna simmat hela vägen över Atlanten, att kebab är lika lite svenskt som kåldolmar, båda lika glada invandrare från Turkiet. Innan jul blir jag så sugen på något helt annat än korv, revbensspjäll och julskinka. Jag vill långt bort från bortbytingens korvkiosker med drypande räksallad, ondskans dryck nummer ett -coca cola och annat skit han vill ha och bara låta mig omslutas av bönor, groddar, grönsaker. Gärna med inslag av fjärran Österns angenäma smaker. Kvällens middag blev ett saligt hopkok av kök som kanske inte alls passar ihop och varje rätt kan förmodligen komma till sin rätt mer för sig, men vatusan! En vacker dag kanske smaklökarna justerats i rätt riktning även på ton-åringen och kan få ett halvt omnämnande som någon som i alla fall försökte få mina barn att prova annat än falukorv.
Mungbönsplättar
4 dl mungbönor som legat i blöt i åtta timmar. Mixa dessa till en deg. Tillsätt 2 ägg, ca 6 skivor uppblött och urkramat formbröd, fishsauce, 3 msk sesamolja. Finhacka 1 vitlöksklyfta samt 1 knippe vårlök och släng i smeten. släng också i två nävar färska böngroddar. Forma till platta biffar eller plättar, stek i olja.
Vietamesisk sås
3 msk vatten
3 msk saft från lime
1,5 msk fishsauce
2 tsk sesamolja
rostade sesamfrön
finhackad vårlök, finhackad chili, finhackad koriander
Gult ris
4 dl jasminris, 8 dl vatten
finhacka chili, fräs i olja, lägg i 1 msk hel spiskummin och 1 tsk gurkmeja. Fräs ihop med riset en stund, slå sedan på vattnet och koka sakta ca 15 minuter. Servera med raita till.
Kommentarer
BennysBuns säger:
gott!
Trackback