Levain med edamame, feta och pancetta

 
Utvecklingen inom brödkonsten i Sverige har gått långt sedan Skogaholmslimpans och Scankorvens svunna tid. Det var dock verkligen gott och jag kan längta mig tillbaka till de sirapsindränkta, transfettsmackornas glada dagar, med vanlig prickig korv och ett glas o´Boy. Nu är (åtminstone) storstädernas bagerier och caféer överfulla av surdegsfascinerade bagare och kunder och det finns inte ett ställe värt namnet som inte kan leverera en levain, en nybakad brioche eller stenugnsbakat dinkelknäcke. Det har ju funnits i evinnerliga tider, men någonstans gick vi bort oss och började äta Pågenslimpa, medan fransmännen gödde sin surdeg och åt krispiga croissanter. Tack och lov är vi ett folk med sinne för att plocka upp trender. Nu checkar vi in våra surdegskulturer på "surdegshotell" när vi reser bort, vi provar olika mjölsorter och vi skriver spaltmetrar på bloggar om hur man bakar det bästa brödet. Ja, inte jag då. Jag köper bröd och njuter av att andra har blivit fantastiskt duktiga på att  både baka och saluföra det goda brödet. Härmed listar jag mina favoriter:
 
Brunkebergs bageri, Fabrique, Valhallabageriet, Petite France och Gateau. 
 
Ovan gjorde jag en liten kvällsmacka på levain stekt i olivolja, sedan stekte jag pancetta (eller bacon) och i dess fett stekte jag edamamebönorna. Smula på fetaost. Blev gott men en aningen torrt så jag rekommenderar att blanda fetan med lite creme fraiche och svartpeppar så blir det lite saftigare. Salt och gott var det i alla fall. Drick ett glas sauvignon blanc till. 

Pavlova

Detta är skapat av några väninnor och jag tycker det är ett sådant mästerverk, så jag måste dela med mig. 
 
Jag brukar göra Nigellas för att hon är så läcker, inspirerande och delicious hela hon. Men hon gör den inte med lemon curd så det får bli hennes marängbotten och min husguru Leilas curd. För att hon är så delicious hela hon, också. Henne kan man lita på i vått och torrt.
 
Leila:
3 st ekologiska citroner 
1.5 dl strösocker 
50 g smör 
1 msk maizena 
2 st ekologiska ägg 
2 st ekologiska äggulor
 
Tvätta citronerna noga. Koka upp citronsaft från 2 av citronerna, rivet skal från tre, med strösocker och smör. Sila sedan av vätskan. Blanda ut maizenan med saften från den tredje citronen och rör ner detta i vätskan. Vispa ihop äggen och rör ner dem i vätskan, ställ tillbaka på spisen och sjud tills krämen tjocknar. Svalna.
 
Nigella:
4 st äggvitor (rumstempererade) 
salt 
2.5 dl socker 
2 tsk maizena 
1 tsk vitvinsvinäger 
0.5 tsk vaniljsocker

Vispa äggvitorna med en nypa salt till en fast smet. Vispa i sockret, en tredjedel i taget, tills marängsmeten är hård och blank. Vänd försiktigt ned maizena, vinäger och vanilj.

Bred ut smeten på bakplåtspapperet. Sätt in plåten i ugnen och sänk värmen till 150 grader. Grädda i 1 timme och en kvart, 75 minuter. Stäng av ugnsvärmen och lämna pavlovan att svalna i ugnen. Lägg sedan på lemon curd, lägg på vispad grädde lägg på valfri frukt och bär. 

Inget tacktal här till väninnorna, men om ni ser detta, så vet ni att det är ni som gjort den. TACK!


Släktfest

När släkten kommer och kalasar kan man antingen göra några lasagner och bjuda på lite rötjut så är de happy hela dagen. Man kan också exprimentera och göra något nytt, något man inte gjort förut och kanske hittat på lite, höftat lite och sedan hoppas på att det ska landa väl. Om släkten inte gillar det så är ju inte det hela världen. Man vet att de kommer tillbaka oavsett om det är äckligt eller gott. För sin självkänsla kan det ju vara bra om det lutar åt det senare, men vill man att släkten ska sluta dyka upp i tid och otid kan det kan vara bra om rätten inte faller väl ut. Nu gillar jag ju min släkt och turen var på min sida. Det blev ganska bra till slut. Och hur kan det inte bli det när högreven ligger och myser i ugnen en hel dag?
 
 
Gör en kryddblandning med ca 1 msk rosmarin, 1 msk oregano, 1 msk dragon, 1 msk timjan. Blanda med en vitlöksklyfta eller två och zest från hel citron. Blanda i lite olivolja och en klick chipotlepasta ( eller något annat lite starkare som tabasco ). Jag gjorde till 3 kg kött. 
Gnid in högreven med det, lägg i gjutjärnsgryta el liknande och häll på vitt vin upp till hälften av mängd kött. Lägg på lock. Ställ in i 120° i ca 6-7 timmar. Vänd köttbitarna då och då.
Skär massa trevliga grönsaker, som morötter, rödlök, palsternacka, blomkål, haricots verts och zucchini, vänd runt med färsk hackad timjan och lite olivolja. Ställ in i ugn i 225° i ca 30-40 minuter. Grilla på ytan på slutet så dem får färg.
 
Dragonsås: ta skyn från köttet och koka ner den till hälften. Slå på 3 dl grädde, hel kruka färsk hackad dragon samt lite vitvinsvinäger. Låt koka ihop. Red om det behövs med lite maizena.
Ta isär köttbitarna, lägg upp på fat och slå på såsen. Gör en potatisgratäng. Varva skuren potatis med lite hyvlat smör på, liten skvätt grädde, pressad vitlök och salt och peppar. Gör ca tre sådana lager på varandra och lägg till sist på riven västerbotten. Parmesan om du vill ha italiensk touche. 
Gjorde en sak till, rödkål som låg och puttrade i kalvbuljong lika många timmar i ugnen som köttet. ser sådär ut på bild, men satan vad gott. Häll bort kalvskyn, servera. Ja inte blir det lätt att hålla släkten borta nu!

 

 

Dagens middagstips

 
Hemgjord pizza, yeahhhhhh! Sjukt, galet, overkligt gott. Tar bokstavligen 20 minuter från början till slut. Fem minuter att göra, 15 i ugnen. Alltså går det snabbare än att gå till Ciao Ciao och beställa och gå hem. Tricket är att köpa den nya produkten färdig pizzadeg. Den är verkligen god och det enda man gör är att kavla ut den. pensla med olivolja och slänga på lite vad man vill. Jag hade som tidigare nämnts trattkantareller i frysen och de åkte på. Vidare lite italiensk salami och sedan en rejäl mängd riven Gruyere ost. Servera med ett glas Sangiovese, så är tisdagskvällen räddad.

Magnolia bakery layer cake med butterscotch filling

250 g smör, 4,7 dl socker, 4 stora ägg, 6 dl mjöl, 3 tsk bakpulver, 2,4 dl mjölk, 2 tsk vanlijsocker
 
Vispa rumsvarmt smör med sockret. Blanda sedan i ett ägg i taget under vispning. häll i mjölken. Blanda de torra ingredienserna och häll i det under fyra omgångar. 
Häll upp i tre olika formar. Sätt in i ignen på 175° i ca 20-25 minuter. Svalna.
 
Frosting: 150g smör, rumsvarmt, 10 dl florsocker, 200 g philadelphiaost, 2 tsk vaniljsocker. Vispa ihop.
 
Butterscotch filling: 2,4 dl brun farin, 110 g smör. Lägg i kastrull och låt smälta ihop och vispa. Tillsätt 2 dl mjölk. Vispa. Blanda 6 msk vetemjöl med 1,5 dl mjölk och 1 tsk vaniljsocker och häll sedan i det i kastrullen. Vispa. Tillsätt 4 ägg, ett i taget och vispa några minuter till så den tjocknar. Lägg i rostade, hackade pekannötter om du vill. Låt svalna. Lägg som lager mellan tårtlagren. 
Dekorera med färska bär eller nötter eller maränger eller vad du vill.
 
Med hallon på.

Grillad kyckling

 
Ibland är det enklaste det godaste. Köp 3 stora kycklinglår från någon ekologisk gård (Bosarp eller Hagby tex.) Gör en marinad på lite honung, soja och olivolja, salt och peppar och pensla på. Sätt in i ugnen på 200° i ca 30 minuter. Jag serverade färsk tagliatelle med gräddstuvade trattkantareller (plockade i höstas, framtagna ur frysen denna dystra söndagskväll för att glädja) och det gjorde den!

Nordafrikansk kycklinggryta med tabbouleh

Hacka upp följande varor ungefär så här. Köp kycklinglårfilé, ca 1-1,5 kg. Man kan ha i lite vad man vill i denna gryta, men jag hade zucchini, paprika och tomater hemma. Vidare behöver man de kryddor, som man använder mycket nere på den nordafrikanska övre kontinenten, spiskummin, saffran, gurkmeja, kanel, koriander, chili, kardemumma och färsk ingefära. Jag har inga recept att gå efter, så man får höfta till det lite som man vill beronde på hur många man lagar till, men jag gjorde för ungefär 8 personer. Alltså, alltid för mycket mat men med inriktning på att det ska finnas rester till hungriga fotbollsbarn eller om man som i Gevaliareklamen, plötsligt får oväntat besök. Det är dock svårt att få oväntat besök när man bor i innerstan, för man måste först ringa och fråga om koden, så hur spännande blir det då? I alla fall blir det inte oväntat. 
 
Bryn kycklinglårfilé och pudra dem med mjöl. Stek lök, vitlök och grönsaker. Lägg också i skivad färsk ingefära, 1 påse saffran, 2 kanelstänger, 1 tsk av varje krydda ovan. Häll på några deciliter vatten och en skvätt kalvfond. Koka på svag värme tills kycklingen är klar, ca 25 min. Strax innan slutet tillsätt skalad mandel, sultanrussin och dadlar och /eller aprikoser. Salt och peppar tillsätter man också, men det kanske comes without saying?
 
Koka bulgur enligt anvisning på paktetet. Press 2 vitlökskyftor, hacka en kruka färsk mynta och lika mycket bladpersilja. Skär tomater i fina små tärningar och även gurka (eller som jag tog, sockerärtor) i små bitar. Servera till grytan. Om man vill kan man ha en klick turkisk yoghurt som man pressat en vitlöksklyfta i, på toppen av grytan. Kan också vara gott att doppa bröd i grytan. Denna rätt kan man lika gärna göra med fisk också.
 

Fish&Chips

 
Nu är det landskamp och vad passar bättre än en klassisk fish&chips? 
4 torskfiléer - panera i mjöl, 2 vispade ägg och sist doppa runt de i panko (ströbröd)
Skär valfritt antal fasta potatisar i stavar som du friterar i olja i 10 min i ca 120°. Låt de mjukna men inte sätta färg. På slutet drar du på pannan så den kommer upp i ca 180° och friterar klart dem. Jag brukar först göra dem mjuka, sedan ta av dem. Därefter fritera fisken och när den är klar drar man i fritesen igen så de blir knapriga och fina. Salta. Innan allt detta har du gjort en Sean Connery sås- för mig oklart varför den kallas så, men det är kanske för att den är lika god som han är snygg eller läcker som han var på 60talet. Vem vet?
 
2-3 msk riven färsk ingefära, 1-2 rivna vitlöksklyftor, 1 tsl sambal oelek, 1,5 tsk risvinäger, 5 tsk japansk soja och 1 tsk sesamolja. Blanda detta, lägg i foodprocessorn, tillsätt 1 äggula och sätt på den. Ringla sakta i 2,5 dl olja (jag tog raps) tills det blir som en härlig majonäs. Doppa fisken och pommes frites i detta och sedan kan matchen börja. Drick Nils Oscars god lager till.
 
 
 
 
 

Våfflor

 
Var på en fabulös brunch i helgen och där serverades det frasiga våfflor med hemgjord krusbärssylt. Nej, det gick inte. Jag var tvungen. Jag kunde inte. Jag åt. Jag åt. Två stycken. Med grädde på. Jävla Gwyneth, var är du när jag behöver dig? Du måste sitta fastnitad på min hornhinna så jag inte ens tittar åt sådana här djävulska hemskheter. Jag vill tydligen inte riktigt se ut som du. Jag har inte riktigt viljan. Eller så är våfflornas makt större än viljan att gå ner 20 kilo så jag äntligen kommer i de där byxorna jag köpte för 10 år sedan och som prislappen fortfarande sitter kvar på. Inspirationen naglade sig dock fast och när jag kom hem på kvällen, så fick barnen våfflor till efterrätt. Ja, även till frukost och till mellanmål också faktiskt för smeten blev dryg.
 
Kopierar som vanligt, min andra, mer rundhylltna idol, Leila:
 
2.75 dl kallt vatten 
3.25 dl vetemjöl 
1 nypa flingsalt 
4 dl vispgrädde 
smör till gräddning 
 
Och ja, jag gjorde dubbel smet. 

Fina fisken

 
Av fisk blir man smart. Därför bör man äta det ofta. Det gör inte jag. Mest för att snusk-Konsum inte har mer än en torr, rökt makrill att erbjuda, om ens det. Men när jag var på härliga Kungsholmen i helgen, så uppenbarades något man inte brukar se på ICA och Konsum, i alla fall inte i den del av världen jag bor i- fjällröding!!! Färsk och fin. Den kanske simmat fel, likt de vargar man läser om då och då, som farligt nosar runt våra köpcentrum och trädgårdar, så långt ner som på samma breddgrad som Stockholm. Rusig av lycka, blev jag dock av att finna rödingen och sprang genast hem och stekte den med smör i pannan (går att ugnssteka också). Innan hade jag skalat några små fina rödbetor och ugnsbakat länge. Väldigt länge faktiskt. Nog bättre att koka dem en stund innan man sätter in de i ugnen. Gjorde även några mandelpotatisar, ni vet, skurna på översidan och med lite smör och ströbröd på. Tror det heter hasselbackspotatis. Sedan brynte jag kapris i smör och öste på det på alltihop. Till det lite fina spenatblad. Jag tittade längtansfullt på medan jag drack mitt detox-pulver och snålvattnet rann. Storsint som jag är blev jag dock glad av att alla åt som om domedagen var nära.
 
 

Fredagsmys

  
Tydligen äter vi tex-mex produkter för 1,2 miljarder per år i Sverige. En lavinartad ökning på 20 år.
Kanske lika lavinartad som stressen man känner inom sig över att behöva komma på, handla, betala, konka och bära och sedan laga- näringsriktig, varierad, spännande, nydanande, proterinrik, kalorisnål- mat, varenda jäkla dag. Jag fattar, därför att när fredagen, den ljuvliga, nalkas, så orkar man inte en dag till den veckan. Då vill man att det ska gå väldigt snabbt för snart är det något på tv och det ska vara lite onyttigt, för hela veckan har man tänkt så hjärnan gått ur led på olika nyttigheter, som inte förstör ens träning, ens bantning, ens barns hälsa och är hälsosam och variationsrik. Min variant på tex-mex blev så här:
 
Tortillabröd, stek i panna, så de får färg. Lägg på riven gruyere (eller västerbotten), ta ur köttet ur några färska salsiccia och stek som färs. Lägg på detta på tortillan, sedan osten, låt smälta ihop. Lägg på valfri sallad. Jag serverade med en enkel bön och paprikasallad till. Viva Mexico!

 
 

Nyttigt snack

 
När sweet-toothen tränger sig igenom allt vett och förnuft framemot tio på kvällen och man smyger runt i köket som en pundare på jakt efter nästa sil, när hjärnan har slut på serotonin och man bara MÅSTE fylla på förrådet med VAD-SOM-HELST annars dör man!!!! Då kan byta ut de smördrypande digestivekexen med ost eller de rostade mackorna med ännu mera smör och ost mot- frökex med cashewsmör och avocado. Är det möjligt? Kan man stilla de häftiga begären efter sockret med detta? Ja, tametusan, det går. 
 
Frökex: 2 dl linfrön, 1,5 dl pumpafrön, 1,5 dl solrosfrön, 1 dl sesamfrön. Kör i foodprocessorn, håll på vatten så det täcker. Låt stå över natten. Bred ut smeten på en plåt med bakplåtspapper. Låt stå i ugnen 1 h på 125°. Dra ner värmen till 100° och låt stå en timme till. 

Pasta e fagioli

         
 
Enklaste, godaste, billigaste. Stärker såväl kropp som själ. Finns många sätt att göra den på, men jag gör så här.
Blötlägg en påse borlottibönor över natten. Koka dem sedan i 1,5 h tills de är mjuka men har tuggmotstånd.
Hacka och skär en stjälk blekselleri, en bit rotselleri, två morötter, 1-2 vitlöksklyftor och två gula lökar. Fräs i olivolja. Tillsätt tomatpuré och kycklingfond eller lantbuljong och ca 1,5 l vatten. Koka upp och låt sedan koka långsamt- makes sence?- i ca 45 min. Stek pancetta som du köpt i lite tjockare bitar och skurit till tärningar (eller byt ut mot bacon eller tärnat rökt sid-eller bogfläsk) och hacka färsk rosmarin och oregano och blanda i. Häll sedan detta i soppan och koka 20 min till. 
Koka pasta, gärna orechiette. Tillsätt bönorna till soppan, koka 15 min till. Tillsätt pastan till soppan. Koka 5 minuter till. Om soppan känns för tunn kan man reda den lite. Om man vill ha den ännu matigare, kan man köpa färsk salsiccia istället för fläsket eller släng i båda, eller gör vad du vill. Servera med grovt riven parmen på soppa och gärna något härligt bybakat italienskt bondbröd. Drick en Chianti till, så känner du att du genast la till några extra år till ditt liv.