AG

  
 
  
 
 
En matupplevelse i den högre skolan, utan att få den skull behöva pådyvlas pretentiös fine-dining med backande servitrörer, ängslig atmosfär och old school känsla, är att ta sig en tur till Kungsholmen och Allmänna galleriet. Där bokar man chef´s table och får helt enkelt sitta inne i köket hos kockarna. Det sprutar eld, det doftar av fräsande späck, grillat kött och skaldjur och värmen från köket och kockarnas frenesi åker rakt in i själen. Man spelar sin egen musik i högtalarna och i takt med att vinet flödar stiger stämningen. Vinlistan är släng-dig-i-väggen-jävla-bra och hela upplevelsen förstärks ytterligare av att självaste krögaren och mästerkocken Johan Jureskog själv kommer in och presenterar maten. Det serveras på stora brickor och skärbrädor och man fullkomligt kastar sig över maten som kommer in i ett ymnigt överflöd och är lika vacker för ögonen som den smakar i gommen. Det är stort och kaxigt, med marulkshuvuden stirrandes mot dig, hel spädgris, märgben i dinosariestorlek serverade direkt på en släng på bordet, ljuvliga havskräftor och handbankad carpaccio, precis som det ska vara för att sedan avslutas med grillade bananer i stor kökspanna.
Efter en stund kan man behöva en paus och då skickar köksmästaren ner en i källaren för pingisturnering. En mer fulländad kväll är inte att förvänta sig någon annanstans i Stockholm och detta känns som en upplevelse i internationell klass. Bara att boka bord nu.
 
 
 
 
 

Kalvfärs med ricotta

 
Det blir mycket kalv i familjen. Gjorde en variant på den svenska järpen och försökte göra det hela lite mer italiensk style.
 
1 kg kalvfärs
1 burk ricotta (250g)
2 äggulor
1 msk torkad oregano
1 msk torkad timjan
1 vitlöksklyfta
Rulla den till järpar och tryck in en bit mozzarella eller taleggio i mitten. Stek den i smör och olivolja.
Servera en caprese och lite pasta med brynt smör på.
Jag tror att detta nästa slår Jamie's rätter på 15 minuter. Snabb, god vardagsmat, under 15 minuter.