Lax och fetabiff

 
700 g färsk lax
1-2  fetaostar
1 kruka basilika
maizena
1 ägg
 
Skär och hacka laxen i småbitar. Går att köra hastigt i en foddprocessor också, men det får inte bli för små bitar.
Smula ner fetaosten och den hackade basilikan. Blanda i ett ägg och maizena så att smeten binds ihop. Stek i smör och olivolja.
 
Sås: 1 burk creme fraiche, soltorkade hackade tomater, 1 tsk tomatpuré, finhackad bladpersilja, salt, peppar. 
Servera med en god spenatsallad.
 

Lax och ricotta cannelloni

 
1 pkt lasagneplattor färska
2 burkar ricotta á 250g
1 burk creme fraiche
1 paket skivad kallrökt lax
färsk spenat
färsk salvia
salt, peppar
1 påse riven mozzarella
valnötter, hackade och rostade
 
Bred ut en burk ricotta på ena sidan av varje lasagneplatta, lägg på en skiva lax och lite färsk spenat. Rulla ihop. Lägg alla rullar i en smord ugnsfast form. Ta en burk ricotta och blanda med creme fraichen och hackad salvia och värm upp i en kastrull. Salta, peppra. Häll såsen över rullarna. Häll på osten, gratinera i 200° i 20 minuter. Lägg på valnötter eller släng in valnötterna fem minuterna innan det är klart så de blir lätt rostade. Servera med sallad.
 
 
 

Minestronesoppa

Italiensk grönsaksoppa. Gott och stärkande men framför allt billigt, om man har det lite skralt i kassan efter jul och utlandssemestrar. 
 
 
3 morötter
2 vitlöksklyftor
2 selleristjälkar
4 plommontomater
1 gul lök
1 schalottenlök
1 chili
(potatis 4 st eller spagetti)
 
Tärna morötter, selleri, lök, tomater och chili fint. Stek lök och vitlök i olivolja, lägg i selleri och morötter (och tärnad potatis om man väljer det). .Efter en stund lägg i tomater och chili. Täck med vatten och koka sakta ca 1h. Om man väljer att lägga i pasta, lägg i den färdigkokta pastan några minuter innan servering. Strö på hackad bladpersilja, servera med vitt bröd, penslat med olivolja och vitlök som du gratinerat i ugnen en stund och en bit parmesan eller pecorino.
 
 

American pancakes

 
Amerikanska pannkakor är ett trevligt inslag på brunchen eller att äta som lördagsfrukost. Jag gör dem enligt Leilas recept:
 
3,5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1/2 tsk salt
2 msk strösocker
2 tsk vaniljsocker
Blanda ihop.
Tillsätt
1 ägg
2,5 dl mjölk
2 msk smält smör
Blanda till en smet. Stek i smör och servera med bär, banan, hackade nötter, lönnsirap, pudrat vaniljsocker, sylt eller varför inte med bacon så blir det lite matigare.
 
 
 

Casserole

 
Det här äter man i Turkiet. Det är en gryta som serveras med lamm, kyckling, grönsaker eller skaldjur eller allt i samma gryta. Denna med skaldjur, men vill man göra det med kött eller kyckling stekes dem separat innan man lägger dem i casserolen.
Gratinerat med ost blir det förföriskt gott. Jag vet inte riktigt hur man gör detta, men jag tror så här:
 
1 zucchini
1 gul paprika
1 gul lök
2-3 tomater
1 vitlöksklyfta
10 champinjoner
1 msk tomatpuré
saft från en citron
1 msk torkad oregano
1 tsk krossade kumminfrön
riven ost
sumak och chiliflakes kan tillsättas om man har det hemma eller vill ha lite sting
skaldjur, kyckling eller lamm
 
Skala och tärna grönsakerna. Stek zucchini, lök och paprika en stund och tillsätt sedan champinjoner och sist tomater. Häll på tomatpurén och låt sjuda en stund tills det blir såsigt. Lägg i valfria skaldjur, men gärna räkor och bläckfisk (eller kyckling -i kuber- eller fisk som du först tillagat genom stekning eller pochering). Lägg allt i en ugnfast form, ös på massa ost och gratinera på 225° i några minuter, ät genast, Doppa bröd i såsen för att missa en droppe eller tugga av denna ljuvliga rätt.
Om man vill ha det ännu matigare kan man också ha potatis i. Eller aubergine.
 
 

Tiramisu

 
Den fenomenala italienska desserten, som jag lärde mig den i Marche, dit min sötaste italienska väninna tog mig och lät mig ta del av den magiska kokkonsten hos varma, omhuldande och kunniga matmatronor, som lärt av sina lika kompetenta mammor och som generöst delade sina hemligheter med mig.
 
500g mascarpone
3 äggulor
5 msk socker
3 äggvitor
20 savoiardikex
kallt espressokaffe
 
Vispa ägg och socker, tillsätt mascarponen och blanda.
Vispa äggvitorna separat, hårt.
Blanda i äggvitorna i mascarponekrämen.
Doppa kexen i kaffet, lägg i en form. Bred ett laget smet över dem, Lägg ett lager doppade kex till och resten av smeten över. Pudra med kakao. Låt gärna stå kallt i några timmar innan servering. Om man vill kan man blanda i marsalavin, baileys, frangelico eller annan likör eller starkvin om man vill ha lite styrka och annan smak i tiramisun.
 
 

Aubergine med fårost och salsiccia

 
Aubergine är min favoritgrönsak. Den kan varieras i oändlighet. Fimpar man korven i denna anrättning är detta en väldigt vegetarisk rätt och det är ju på modet nu. Varje gång jag äter kött kan jag inte låta bli att tänka på de ohyggliga mängder metangas kossorna släpper ut och som bidrar till den skenande växthuseffekten. På de vattenmängder som går åt för att producera varje kilo kött och att man skövlar regnskog för att ge plats åt djurfoderproduktion. För att inte tala om den förfärliga hanteringen inom köttindustrin, som våldför sig å det grövsta på de stackars djuren. Läser man på om detta borde man bli vegan direkt men de djuriska, hedonistiska och praktiska beteendena tar oftast över och jag ger genast efter för de goda, saftiga korvarna, de möra långkoken, de smakrika köttbitarna och tänkter att protein måste ju varenda människa ha annars dör man.
Vi kan dock alla ta vårt ansvar och begränsa köttsvullandet till färre dagar i veckan. 
 
Därmed sagt presenterar mitt skenheliga jag en rätt med korv.
 
2 aubergines
1-2 gula paprikor
1 stor gul lök
3 färska salsiccias
2 ekologiska fårostar (feta)
färsk timjan
salt, peppar
 
Halvera auberginen, skär eller gröp ur innehållet. Skär i kuber. Skär löken i små bitar och även paprikan. 
Stek lök, paprika och auberinekuber i olivoja. Klipp ner en halv kruka timjan. T av skinnet av korven, smula ner innehållet i pannan och stek några minuter ihop med grönsakerna. Stek separat aubergine halvorna i olivolja. När de mjuknat något, lägg dem i en ugnsfast form och fördela blandningen i halvorna. Smula på önskad mängd fårost och gratinera i ugn 200° i ca 30min.
Servera en ruccolacrème till. 
 
Mixa en påse ruccola och tillsätt en vitlöksklyfta och salt och peppar, 1 burk creme fraiche och smula i resten av fårosten, blanda.
 
 

Spagetti med champinjoner och pancetta

 
Otroligt enkel och god vardagspasta.
 
500 g spagetti, koka
 
500 g champinjoner, skivade
1 stor gul lök, finhackad
1 vitlöksklyfta
1 paket tärnad pancetta (eller bacon eller rökt sidfläck i tärningar)
3 dl grädde
 
Stek lök och champinjoner i smör och olivolja. Stek pacettan separat. Lägg dem sedan i samma panna och slå på grädden. Sjud en stund tills smakerna gift sig. Klipp i färsk timjan eller rosmarin.
 
Slä på detta på spegettin och glöm för ett ögonblick alla dieter du någonsin hört talas om. Drick ett glas italienskt vin till, helst min nya favoritdruva, nerello mascalese från Sicilien. Finns några fina exemplar på Systemet.
 
 

Morots och sötpotatissoppa

 
Min allra nättaste väninna gör en alldeles utmärkt soppa, smal och slank men ändå med en mustighet och krallighet som gör den ätbar även vintertid. Perfekt ihop med en liten spenat, creme fraiche, pancetta och parmesanpizzabit som tillbehör. Då värms själen för en liten stund när kylan biter utanför fönstret. 
 
1,5 kg morötter skalade och slantade
1-2 stora sötpotatisar skalade, tärnade
1 stor gul lök
1 vitlöksklyfta
1/2 chili
Bryn i smör och olivolja. 
Lägg i 1/2 kruka färsk klippt timjan,
slå på ca 5 dl vatten grönsaksfond och 5 dl vitt vin
(jag använde istället för grönsaksfond, Voltaires limegräs och chilibuljong)
Koka tills grönsakerna är mjuka. Ta en stavmixer och mixa soppan slät. Koka sakta en stund till medan du slår på mer vin då och då tills konsistens och smak är perfekt i ditt eget tycke.
Se recept nedan på tarte flambée som tillbehör, men byt till spenat och parmesan som topping istället.
 
Påminner också om en annan soppa som är så god, Rostad paprika och tomatsoppa. Med brödkrutonger och timjan.
 
 

Tarte flambée

 
Såg ett väldigt inspirerande matprogram från Alsace från var tarte flambée härstammar och kom också såklart att tänka på en av mina favoritkrogar Chez Betty som brukar servera detsamma.
Här en snabbvariant, bra som tilltugg när gäster kommer och hugger sitt första glas eller när man behöver slafsa i sig något salt dagen efter man tagit fler än detta första glas.
 
Fryst smördeg. Kavla ut tunt.
Bred på ett lager creme fraiche.
Plocka bladen från brysselkål.
Stek pancetta i panna, lägg i brysselkålsbladen en kort stund och rör runt.
Lägg detta på tarten. Riv pecorino och strö på. Grädda tills den är gyllenbrun. Ät.
( man kan också strimla gul lök och steka den och lägga på. Det är mer likt originalet, men kan vara struligt att stinka lök hela kvällen )
 
 

Osso Buco

 
Det här skulle man kunna tro att jag för länge sedan skulle lagt ut på denna obetydliga blogg, då jag räknar detta för en av mina paradrätter- Osso Buco. Men vid en snabb granskning så fanns den inte. 
Men så letade jag igen och ja, då fanns det redan ett recept på denna fenomenala kalvlägg av italienskt ursprung. Vid vidare granskning kan man tro att jag endast lagar kalv och det kan bero på att jag håller just kalv för det mest delikata kött att arbeta med- till vardags. Recept finns som sagt redan, så här lägger jag endast ut en påminnelse om att genast gå till slaktaren och beställa 2 kg kalvlägg till helgen, börja blanda gremolata och korka upp ett trevligt vin från Lombardiet, kanske en Le Tense Sasella eftersom detta är en rätt från Milano.
 
 
 

Min pad thaikyckling

 
Egentligen inte en siffra rätt när jag påstår att detta är pad thai. Den enda likheten är att jag har använt kyckling och ägg och gjort det i asiatisk stil. Inga nudlar gubevars, kolhydraterna lyser med sin frånvaro, istället har jag använt spetskål. (Går också bra med savoykål).
 
1 kg kycklinglårfile
2 ägg
1 huvus strimlad spetkål
 
Blanda:
3 msk fisksås
3 msk tamarindsås/juiceextrakt (finns i asiatiska mataffärer)
lite palmsocker (eller farin)
1/2 hackad färsk chili
2 vitlöksklyfta
1 msk soja
Lägg i kastrull och hetta upp tills sockret smält. Dra sedan av den.
 
Stek kycklinglårfiléer i matolja tills de är färdiga.
Strimla spetskål och stek, gärna i wok. Knäck 2 ägg, vispa upp dem och stek dem sedan i matolja.
Ta av äggen, skär i strimlor.
Häll såsen på spetskålen och kycklingen, arrangera "omeletten" och om man nödvändigtvis tycker att man vill ha lite nudlar så kan man ju såklart slunga upp dem med kålen också, så blir det inte så sablars diet-artat. Böngroddar är även ett trevligt inslag i denna rätt, men det hade tyvärr inte vår närmaste mataffär i sitt sedvanliga dystra sortiment. Garnera gärna med koriander även om ett tränat öga kan se att jag tog mynta. Som inte heller hör ihop med pad thai. Men ändå...
 

Cotoletta Milanese

 
Ja, min kanske inte riktigt blir som på Bagutta eller Paper Moon, men om man gör hemgjort ströbröd och steker dem i mycket smöt och olja så blir de meraviglioso, stupendo, fantastico och lite andra italienska superlativ.
 
1 kg fin kalvschnitzel, utbankade
2-3 stora vita brödskivor, kör dem i foodprocessor så de blir finmalda
2 ägg, uppvispade
mjöl
salt, peppar
Vänd först kalven i mjöl, sedan i ägget, sist doppa dem i brödet som du saltat och pepprat. Stek genast och servera med pressad citron. Servera gärna smörslungad färsk spenat i rikliga mängder till. 
Buon appetito!
 

Dillkött

 
Klassiker på bordet-dillkött på kalv. Normalt tar man kalvbog tror jag, om man kollar expertisen, men jag hittade en fin bilt kalvhögrev som jag skar i mindre bitar och brynte i smör. Mycket härlig och snabb vardagsmat. Man gör så här.
 
1,5 kg kalvbog eller högrev, skuren i större tärningar, bryn i smör. Lägg i gryta och lägg sedan i :
 
2 stora morötter i slantar
2 gula lökar
1 bit rotselleri skuren i små bitar
2 lagerblad
stjälken på dillknippan
Slå på vatten så det täcker och låt sjuda sakta ca 1h.
Sila buljongen och tillsätt 2 msk ättika och 3 dl grädde. Koka några minuter. Red med lite maizena så såsen tjocknar. Tillsätt en knippa finhackad dill. Häll detta över köttet. Servera med kokt potatis eller potatismos. 
 
Till och med mormor hade varit stolt över mig!