Pasta med salsiccia och kronärtskocka

 
ingredienser: salsiccia, kronärtskockor på burk, tomater, pinjenötter, olivolja, pasta
Ta av skinnet på korvarna och stek det som färs i rejält mycket olivolja. Lägg i skockorna och låt puttra med en stund på slutet. Lägg i lite körsbärstomater. Rosta pinjenötter separat. Koka valfri pasta. Häll i hela blandningen i pastan, rör runt. Riv parmesan på. Gott.
 

Liten macka

 
Pensla ett gott bröd och grilla på grillen.
Gör en röra på och mixa i foodprocessor:
 
1 burk kronärtskockshjärtan 
färsk mynta, färsk dill
blanda sedan i saft från en halv citron, 1 burk kapris som rostats i panna med lite olivolja och 1 dl turkisk yoghurt. Lägg på mackan och servera som förrätt eller snacks. 
 

Bakad ricotta och auberginekroketter

 
Bästa snacksen denna sommar. Till fördrinken, men fungerar även som tillbehör till grillad kyckling eller fisk.
 
500 g ricotta
2 ägg
2 dl riven parmesan
färsk rosmarin, timjan, basilika, dragon
salt, peppar
Blanda ingredienserna, drapera en ugnsfast form med smörpapper, häll i blandningen och baka i 175° i 40 min.
Skär levainbröd i stänger, stek dem i olivolja eller sätt färg på dem i ugnen eller rosten och servera brödsticks att doppa i ricottan.
 
Auberginekroketter:
3 på längden halverade aubergines
3 dl riven parmesan
1 ägg
2 dl ströbröd
salt, peppar
( rågmjöl, 1 ägg, ströbröd)
Skär snitt i auberginerna, salta, låt stå och dra ur en halvtimme. Sätt in i ugnen i ca 30 minuter på 200°. Ta ur köttet ur dem och låt svalna. Blanda i parmesan, ströbröd och ägg och forma små bollar. Doppa dem i mjöl, uppvispat ägg och sedan i ströbröd och fritera dem i olja i ca 180° i en kastrull på spisen. Servera direkt.
 

Grillade grönsaker med rosmarin

 
Min härliga spontana väninna med magiskt skärgårdsparadis bjöd ut mig för en tête-a-tête i all enkelhet. Jag åkte dit som ett skott, glad att slippa laga mer mat åt släktingar och vänner som invaderat den lilla, lilla stugan med det lilla, lilla köket, där jag med de stora, stora visionerna nästan dukat under av stress denna långa, långa sommar. Hon bjöd på kokta rödbetor med chèvrekräm och basilika, sedan grillad entrecôte med dessa magiska grillade grönsaker. Det har väl alla gjort tusen gånger och kräver ingen närmare beskrivning men de små lökarna, de svenska solmogna tomaterna, blandat med dem i olivolja stekta rosmarinkrutongerna fick mitt hjärta att rusa, min gom att smälta och plötsligt, till skillnad från när jag själv lagar mat, njöt jag av lycka åt varenda tugga. 200° i ugnen i ca 45 minuter. Stek krutongerna separat. Blanda.
 
 

Krakas

Inte bara "värt ett besök" utan "måste åka dit jäkligt snabbt innan man försmäktar" bra är det på Krakas i Kräklingbo på Gotland. Opretentiöst, vackert, på riktigt lokalproducerat, råvaror som hanterats så fint och varsamt att man blir gråtfärdig. Varmt, ombonat, vinlista som är "släng dig i väggen" bra, innovativt men inte tillkrånglat, milt gott och råvaror som får tala för sig själva, ihop med andra råvaror som passar så bra ihop att man förundras och förtjusas över det geniala tankearbetet bakom varje rätt, som är från rabatten, skogen, fältet och sjön runt hörnet. 
Vinerna är såklart uttänkta att passa med maten och Bourgogne är det som känns mest rätt och mest passande. En liten smaklöksrensare kommer in mellan osten och desserten gjord på häggblom med krossad is men man vill nästan inte få sin gom rensad från denna fantastiska matupplevelse. Kanske gör det sitt till att man inte tror att något sådant här kan skapas och göras på den efterblivna ön som är Gotland och att man därför är så tagen, så fascinerad, så imponerad men när man gång på gång får påhälsning vid bordet av den kunniga, varma, inte-proffs-trevliga, genuina ägarinnan så fattar man att det inte är en slump att det är så bra.
Jag var så inne i matupplevelsem att jag glömde att skriva ner vad jag åt, men en confiterad grisbog med dragonkräm och en morotshistoria som var i sådan klass att den nästan både i smak och för ögat överträffade morotsrätten på The Meadowood i Napa, av Christopher Kostow, trodde jag var omöjligt. Tills jag kom till Krakas.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Lammkorv, myntadinkel och feta-dill-zucchini röra

 
Gotländska "Köttbutiken" har korvar av sällan trevligare smak. Lammkorv med ramslök, av gotländska får och fin-fina kryddningar. Provade en annan utmärkt sak med chili också. Man kan ju inte bli gladare än när någon gör riktigt ambitiösa satsningar på kvalité och smak. Stek några bra korvar. Koka lite dinkel i buljong, som du sedan hackar i mynta och tomater i. Gör en röra på:
1 god fetast (smula ner den)
2 dl turkisk yoghurt
1 liten gul zucchini (riv ner den)
1 vitlöksklyfta
1 näve hackad dill
salt, peppar
 
 
 Blandade lammkorvar, som förrättssnack med olika sorters senap, eller som nattamat eller, eller, eller.
 

Grillad kalvfile med gremolata, dinkel och grönsaker

 
kalvfile, vitlök,  dinkelgryn, purjo, gul paprika, gul lök, körsbärstomater, zucchini, buffelmozzarella, kalvbuljong, persilja, vitlök, citronskal, olivolja
 
 
Torka av kalven, gnid in den med lite vitlök och citronzest. Grilla den hel. Gör en gremolata genom att hacka en kruka bladpersilja, citronzest och saft från en hel citron, två krossade vitlöksklyftor och blanda sist i olivolja till önskad konsistens. Lägg detta på köttet efter det skurits upp. Skär upp och grilla grönsakerna på grillen. 
Koka dinkeln i kalvbuljong enligt kokanvisningar på paketet. Blanda i grönsakerna och skär upp buffelmozzarella och blanda i. 
 
 

Zucchini och tomatgratäng med torskrygg

Ingredienser: gul och grön zucchini, körsbärstomater, vitlök, lök, ströbröd
Stek 3 gula lökar tills de blir mjuka ihop med en vitlöksklyfta. Tillsätt halverade körsbärstomater. 
Skär upp 2-3 zuccinis. Pensal en ugnsform med olivolja. Lägg tomat/lök blandning i botten och lägg på ett lager zucchini. Strö på ströbröd. Lägg sedan två lager till på samma sätt och gratinera i ca 15 min på 200°. Yummie.
Servera med torskrygg till. se nedan.
 
 
:
 

Aubergine

 
 
Gott som tillbehör till kött eller fisk eller att äta som det är. Vegetariskt, mycket sälta,nyttigt.
Ingredienser: 3 aubergines, körsbärstomater, svarta oliver utan kärnor, kapris, sardeller, lök, parmesan
 
Dela auberginerna på längden. Strö på mycket salt och låt vila en halvtimme. Skölj dem sedan. Gröp ur allt kött ur dem och stek ihop med lök tills de blir mjuka och får fin färg. Tillsätt sedan kaprisen,sardellerna och tomaterna och på slutet, oliverna. Stek också "skalen" på båda sidor i olivolja. Lägg därefter i blandningen i skalen och servera. Om man vill kan man också strö på riven parmesan och gratinera en stund i ugnen.