Kantarell och spenatquiche

 
En liten paj i all enkelhet. Bra att göra när man har grönsaksrester. Gör ett pajskal och förgrädda i 200° i 10 min. Ös i lite godsaker. Jag hade rester över från min lök och zuccinigratäng som jag la i botten, sedan ett lager färsk spenat och till sist några nävar med-lök-stekta kantareller. På det en äggstanning av 3 dl mjölk, 1 dl grädde, 2 påsar västerbottenost som man häller över. Grädda i ca 20-30 min.
 
 

Risotto-VM

 
För ett antal år sedan kläckte den självklara mittpunktens okrönte Suderkung idén om en risottotävling för grannar och vänner. Sedan dess är det sommarens begivenhet och tävlingen är för vissa ett mysigt knytkalas, där alla bidrar med en egenhändigt gjord risotto, dricker vin i glada vänners lag och där man provar sig igenom 15 olika risottos medan andra tar tävlingen på blodigt allvar. Det flygs in bläckfiskbläck, det tas med tryffel från Italien, korvar och ostar från Östermalmshallen och innovationerna flödar. Det göra efterrättsrisottos i Gotlandsstil, friteras risottobollar, man använder ris gjort på dinkel och vildris. Det kokas egna buljonger, det puttrar i grytorna flera dagar innan och affärerna töms på arborioris och carnaroli dagarna innan, så har man inte införskaffat det innan, är man rökt. 
 
En jury utses (vinnaren från föregående år) som provar blint och man får sin slot-tid på spisen (30min) så det vill till sig att man gjort en utmärkt mis en place innan man får sin stund i köket.
Detta är gjorde undertecknad en Risotto Porcini med rostat pancettahack, syrade tomater och friterade kronärtsskockor. Det räckte tyvärr bara till en tredjeplats (av 14 detta år) och den forne världsmästaren (år 2011) fick se sig slagen, förnedrad och vanärad. Hur pinsamt att ha en matblogg och inte kunna få till det bättre?
 
Om man mot förmodan är intresserad av att prova den, som synes ovan, beigeaktiga smörja, kan man helt enkelt blunda när man äter den, för trots missfärgningen blev smaken godkänd medan garnityret kunnat leva sitt eget liv utanför själva risotto-missfostret och kan rekommenderas till vilka andra rätter som helst.
 
KarlJohanssvamp, lök, buljong, olivolja, arborioris, körsbärstomater, inlagda hela kronärtsskockor, pancetta.
 
Svampbuljong:
gör en egen buljong genom att ta valfri svamp, svetta den i lite smör och en hackad gul lök. Lägg i en kvist rosmarin och 1 kvist timjan, salt och peppar. Häll på vitt vin och 1 liter vatten. koka ca 1,5 h under lock. Häll på mer vatten när buljongen reducerats och koncentrerats.
 
Risotto:
hacka 2 schalottenlökar, häll olja i pannan, lägg i lök och häll på 6 dl ris, rör runt en stund. Häll sedan på 1 dl vitt vin, och vispa ofta. Häll sedan på buljongen i omgånger och koka sakta och under omrörning till riset känns klart ca 20-30 min. Montera ner en näve riven parmesan och en stor klick smör på slutet. Blanda i svampen som man stekt med hackad gul lök innan. Om man gör risotton med svampen i från början, som jag gjorde, så antar den en tråkig färg, men blir ljuvligt god.
 
Kronärtsskocka:
skär skockorna i fyra delar på längden. Fritera dem så de blir krispiga och får lite färg
 
Pacettahack:
skär pancetta i 2mm tjocka skivor, rosta på 200° i ca 10 min, låt svalna och rinna av på papper. Hacka med kniv. Gott att ha på de flesta maträtter jag kan komma på och ger härlig sälta till rätten.
 
Syrade tomater:
1/2 dl ättika, 1 dl socker, 2 dl vatten. Skålla tomaterna hastigt, kyl dem, skala dem. Lägg i lagen i minst 2h.
 
Buon appetito! Från en som snubblade långt ifrån mållinjen
 
 

Päron och zucchinisallad med valnötter

 
Zucchini
Päron
Valnötter
Comté ost
Ruccolasallad
 
Rosta valnötter. Stek skivad zuccini i olivolja, sdan stek päronbitarna. Lägg detta på ruccola, hyvla eller riv osten över. Servera med salsiccia till eller en fiskbit.
 
 

Friterad abborre

Kan inte låta bli att äta abborre igen, det är ljuvligare än något annat just nu.
Doppa filéerna i 1. mjöl 2. uppvispat ägg. 3. panko eller ströbröd
Fritera dem i rapsolja. Gör hemmagjorda pommes frites till:
Skär 1 kg potatis i tunna stavar. Fritera dem ca 10 minuter i 120° varm olja. Höj sedan värmen till 180° och sätt sista färgen och krispigheten till dem. Servera med citronaioli. Bästa bakismaten i sommar?
 
  
 

Slowfood nötkött med ångat sommargrönt, dill och gräddsås

 
 
Jag kör på med ett sousvide recept till, även om jag anar att jag är ganska allena om att låta halva köksbänken tas upp av den stora cirkulatorn för slowfood kokning av diverse råvaror. Det går alltså att göra detta i vanlig ugn också, men då ställa in en kastrull med vatten som ångar av sig inne i den. Eller bara ugnsrosta köttet på låg värme i många timmar.
Denna gång valde jag nötinnanlår i bit, ställde maskinen på 80° i 40 h. La även in lagerblad, dillkvist, salt och peppar samt en halv skalad gul lök i min vac-påse, förslöt den och lät det sedan stå och brumma i några dygn. Spadet som bildades hällde jag i en kastrull, tillsammans med 1 dl ättika, lät koka ner till ca 1 dl, hällde på 5 dl grädde och kokade upp. Ljuvlig sås uppstod, som jag hällde på köttet. Ångkoka de härliga sommargrönsaker du kan komma över, sparris, sockerärtor, morötter, broccoli så imponerar man på de flesta. Jag gjorde även syrade tomater till:
20 st körsbärstomater
skålla dem hastigt, kyl med kallt vatten och ta av skalen
lägg dem i en lag av 0,5 dl ättika, 1 dl socker och 2 dl vatten i två timmar.
 
 

Pulled pork- sousvide

 
Andra gången jag lägger upp pulled pork. Denna gång därför att jag införskaffat en cirkulator eller som det kallas, sous-vide. Helt enkelt en förträfflig maskin som efter vakum förpackning av önskad mat, kokar maten på jämn och låg temperatur under precis så många timmar/dagar man önskar. Jag la fläskkarré i vakumpåse, med chili, cayennepeppar, lagerblad och paprikapulver, salt och peppar på en temperatur av 67,5° i 48 timmar. Efter de timmarna, öppna påsen, häll ut spadet och koka upp det i kastrull. Koka bort en del vätska och tillsätt 3 msk ketchup, två msk HP-sås, 2 msk Worchestershiresås. Smaka av med kryddor. Ta två gafflar och dra isär köttet i strimlor, blanda ut det i barbequesåsen och servera med hembakta brioche-hamburgerbröd. Jag snodde Jonas Crambys recept, riktigt bra. Går naturligtvis att ugnssteka köttet enligt mitt tidigare recept på pulled pork.
 
 
 
 

Halloumisallad

 
På sommaren äter man härlig sallad. Här massa fina primörer, späda små Gotlandsmorötter, broccoli, hyvlad zucchini, eklbladssallad, kokta ägghalvor, stekt halloumi, toppad med gräslök.
Denna gång med dressingen som normalt avnjuts till carpaccion på Harry´s bar i Venedig. Varför inte sätta den till sallad? 
Slå en majonäs, på en äggula och droppa olja (ca 1-2 dl) i under kraftig vispning. Salt och peppar. Slå på 1-2 tsk Worchestershiresås och 1 tsk saft från citron. Späd den med lite mjölk om den blir för tjock. Enjoy!

Abborre

Ett av de ord alla svenskar någon gång under skoltiden stavat fel och någon gång fiskat. Alltid lika gott, alltid lika svårstavat.
Köp färska abborrfiléer, stek dem i smör, salta och peppra.
Ta upp fisken ur pannan, slå på 3 dl grädde och 1 dl Kalles kaviar. Koka ihop. Klipp gräslök ovanpå. Häll över fisken, servera med kokt potatis och lättkokta morötter.
 
 

Clafoutis med körsbär

 
 
Som en ugnspannkaka. Ja, det är faktiskt en ugnspannkaka. En fransk sådan. I alla fall med ett franskt namn.
 
4 äggulor (spara vitorna)
1 dl socker
Vispa
Vispa separat äggvitorna med 
4 msk socker
Häll i äggulssmeten:
1 dl mjölk
1 dl grädde
1 vaniljstång (gröp ur)
1 nypa salt
Blanda i äggvitsskummet
Blanda sist i:
1 dl vetemjöl
 
Lägg smeten i en smord form.
Kärna ur 1/5 liter körsbär. Lägg dem i smeten. Grädda i 200° i 15 minuter. 
Det här receptet har jag egenhändigt skrivit av från en fransk-inspirerad kokbok. Tack till den som känner sig träffad.
 
 

Pecorinopaj

 
Pajdeg: 3-4 dl mjöl, 150 g smör, 2 msk iskallt vatten
Platta ut i en form, grädda i 10 min på 200°, ta ut svalna.
 
3-4 dl riven färsk pecorino
stekt färsk spenat, så att det blir ca 3 dl färdig spenat, hacka den
1 dl rostade pinjenötter
4 ägg
2 dl grädde
2 dl mjölk
Blanda allt detta till en smet, häll ut över pajdegen och grädda ca 30°.
 

Bräserad kyckling med tomatsallad

 
 
1,5 kg kycklinglårfilé (helst på ben)
2 gula lökar skurna i fyra klyftor
3 vitlöksklyftor
1 knippe färsk rosmarin
1 knippe färsk hackad bladpersilja
4 dl vitt vin 
 
Bryn kycklingdelarna så de får färg. Bryn lök och örter separat. Lägg allt i en gryta och slå på vinet. Sjud sakta i ca 30-40 min. Servera med ruccolla och tomatsallad.
 

Bruschetta

  
Detta kan en imbecill lätt göra. Ta ett gott levainbröd, stek båda sidor i olivolja. Ta de bästa tomaterna du kan hitta (kan bli svårt i ett land som Sverige, men är du en av de lyckliga som är vid Medelhavet på semestern kan din lycka vara gjord- på tomatsidan) och skär de i tärningar. Hacka färsk basilika och ringla på olivolja.
 

Bulgur och färsfylld tomat

 
Koka bulgur i ca 10 min. Ställ åt sidan. Skär 2 gula lökar och stek ihop med 2 vitlöksklyftor, 1 knippe hackad färsk rosmarin, 1 knippe hackad färsk bladpersilja. Fräs 1,5 kg köttfärs och när det är klart, blanda ner bulgur och lök och örthacket med färsen. Skär av toppen på 6 stora tomater och gröp ur innehållet (kan sparas till att göra en tomatsås på) och fyll dem med färsen. Salt och peppra. Sätt in i ugnen på 200°ni ca 45 min-1 h. Servera med tzatziki och ruccolasallad.