Tillbehör till grillat

Grillar gör man ju vareviga dag på sommaren. Kan höra ihop med att det är den enda årstiden svenskar kan vara utomhus utan att få tårna bortdomnade, nästipparna röda och skotta undan en meter snö för att ta sig fram till grillen. Då kan man behöva lite garnityr till sin barbecue och jag gjorde bla. spenat, bönor och turkisk manti (som ravioli) och det blev inte så himla tokigt. 
 
 
Lägg bönorna i blöt över natten. Eller köp färdiga på burk (men då ska de inte kokas alls enligt anvisningarna utan bara blandas ihop med tomatsåsen)
 
Koka bönorna i ca 2 h eller tills de känns färdiga. Gör vid sidan om hack på ca 4 stora tomater, 2 vitlöksklyftor, 1 hackad gul lök och en knippe hackad bladpersilja. Stek dessa ingredienser sakta i olivolja till en sås. När bönorna nästan är färdiga, lägg dem i tomatsåsen, koka ihop dem en stund och slå på en slurk vitt vin när det blir för torrt. 
 
Turkisk manti. Kan jag inte göra själv men kan köpas på tex. Hötorgshallen. Koka dem hastigt, sedan stek dem i olja för att få en krispig yta. Servera gärna med turkisk yoghurt och sumak. Kan bli svårt att hitta men man kan ju alltid ta sig en sväng ut till Rinkeby för att hitta detta. Väldigt värt det, enligt min mening.

 
Spenat
 
Köp mycket färsk spenat. Stek i olivolja och två vitlöksklyftor, saft från 1-2 citroner samt zesten och servera direkt.
 
 
 
 

Fina fisken

Friterad, färsk fisk. Farligt finfint. Förföriskt, fantastiskt. Filéa, fritera fort, flinkt. Förtär.
 
Köp färsk fisk. Vände den i 1. mjöl 2. uppvispat ägg 3. ströbröd
Fritera den. Ät med dillpesto. 
 
 
Dillpesto:
1 knippe dill
1 bit västerbottenost
1 dl rostade hasselnötter
2 dl olivolja
salt och peppar
Mixa, servera till fisken
 
Gjorde även en frityrsmet och doppad stora räkor och friterade när jag ändå höll på. Frityrsmet: 3 dl iskallt vatten, 5 dl mjöl, 1 tsk bakpulver, 2 msk citron. Servera med limeaioli:
 
1 äggula, 2 dl olivolja. Droppa sakta och under kraftig omrörning till majonäsen är klar, tillsätt rivet limeskal samt saften från ca 2 limes. Rör om, servera.
 
 
 
 
 
 

Chilikyckling, bulgur och romescosås

Kära stackars eftersatta blogg. Du lever i skuggan av mitt hektiska, hedonistiska restaurangliv. Skönt att se att du finns kvar, ivrigt väntande på att jag ska skärpa till mig och börja föda de små liven som kretsar runt mina ben likt myggen i juninatten, törstandes, längtandes efter blod/hemlagat. Uppskattat av de flesta, möjligtvis med undantag för myggen, är Romesco, som helst ska göras på röd nygrillad paprika. Antingen färsk som du grillar själv och pillar av skalen på eller för latmasken, paprika på burk. 
 
Romesco:
1 dl hasselnötter eller mandel (utan skal)
400 g röd paprika
2 msk sherryvinäger
salt, peppar
 
Marinad till kycklingen: 
1 vitlöksklyfta
1 tsk paprikapulver
1 tsk koriander
2 tsk chilipulver
2 msk olivolja
1 msk worchestershiresås
1 tsk soja
 
Grillad Chilikyckling                               Bulgur med färsk hackad tomat, mynta och gurka
 
 
Rödbetor med fetaost                                      Romesco med hasselnötter
 
 
 
 
 
 

Shrimp tempura

 
Skadligt gott är det med tempura-fritrade räkor och grönsaker. Köp inga räkor av släktet penaeid. Fiskemetoderna för vildfångade räkor i främst Asien förstör havsbotten och korallreven, de odlade förstör mangroveskogarna. Jag fattar inte riktigt vilka räkor man ska undvika och ska man riktigt hårdra det, ska man nog strunta i att äta jätteräkor av alla slag, liksom blåfenad tonfisk som är utrotningshotad. Har hört att amaebi, japanska räkor är mer ok att köpa liksom stora nordhavsräkor. Fråga hos fiskhandlaren. Jag köpte australiensiska hos Melanders och frågade noggrant om de var korrekta men känner mig skeptisk till om han bara ville sälja dem och inte drevs av samma rättsopatos som jag vad gäller utfiskningen och utarmningen av världshaven. Mycket kluven lägger jag därför ut detta recept.
Skala de godkända räkorna
Skär valfria grönsaker (tex broccoli, zuccini, morötter, blomkål)
Doppa dem i frityrsmet:
3 dl iskallt vatten (lägg i iskuber)
5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 tsk saft från citron
Blanda. Doppa. Fritera i ca 180°. Servera med chilimajo. Slå en majonäs, 1 äggula, ca 2 dl olja som du droppvis häller i matberedaren, 1 tsk risvinäger, salt och peppar. När majon fått önskad konsistens, blanda i 4 tsk sambal.
 

Beef Tataki

 
1 hel oxfilé
gnid in den i olja och stek i ugnen på 250° tills innertemperaturen är på 46°. Tar ca 15 min.
Gör en marinad: 6 msk japansk soja, 4 msk mirin, finhackad gul lök, 2 vitlöksklyftor, citronzest
Ta ut köttet, kyl det direkt i kylen. När det svalnat, lägg det i marinaden i en plastpåse, in i kylen igen i ca 6 timmar.
30 min innan servering lägg det i frysen så att det blir enklare att skiva upp. Skiva det i  tunna skivor i skärmaskin. Servera med ponzusås:
8 tsk japansk soja
4 tsk risvinäger
3 tsk brun farin
2 tsk saft från citron
2 tsk saft från lime
4 tsk saft från ingefära (riv färsk ingefära fint, tryck ut saften från den och samla upp)
Blanda allt detta och häll på köttet. Garnera med tex sjögräs, som ovan.
 
 

Drinktilltugg

 
Får alltid hjärnsläpp när jag ska komma på ett nytt tilltugg till champagnen. Man hamnar likt i Monopol tillbaka på gå, hur man än försöker undvika att hamna på den inslagna vägen. Man vill vidare, man vill framåt med det blir lik förbannat tillbaka till retro, till det invanda, till det lätta.  För hur gott är det inte med löjrom? 
Denna gång med;
1 påse små vetetortillas, fritera dem och lägg dem sedan att rinna av på hushållspapper
1 burk löjrom
1 burk creme fraiche, blanda med 1 dl gräddfil
gräslök
 

Pizza med breasola och sorseliansk pesto

 
En alldeles norrländskt svensk pesto. Från Sorsele. Jag köpte en burk färdig på ekoaffären på söder, men orkar man kan man ta:
1 burk surkål
75 g skalad sötmandel
150 g västerbottenost
1 knippe persilja
1/2 dl rapsolja
salt, 1 vitlöksklyfta
Kör mandeln i en food processor, lägg sedan till osten och persiljan, sedan vitlöken och sist den urvattnade surkålen. Bred detta på pizzan, lägg på bresaolan, riv på lite västerbotten och gratinera på ca 225° i ca 10 min.
Man kan med fördel ha denna pesto till många andra rätter. Bre på crostini som drinktilltugg? Till pasta? På nykokt färskpotatis? Till vad som helst faktiskt.
 
 

Panzanella

 
Italiens svar på fattiga riddare? Nej, långt ifrån i smak och stil, men samma princip; ta vara på det mer än dagsgamla brödet. Alltså, plocka framnågra skivor surdegsbröd, pensla dem med olja och grilla dem. Jag la även några färsklökar på grillen och lite sparris. Blanda i lite solmogna tomater, olivolja och rödvinsvinäger.
Man kan om man vill ha både färska örter och kapris i också. Allt efter tycke och smak. Ett annat härligt tips som tillbehör till den grillade maten, haricots verts med, för att spetsa till det litet, brynta pancettatärningar. Sätter piff och smak och bidrar till den italienska känslan som ingen vill leva utan.