Franska fishcakes

 
Mycket trevlig vardagsrätt som kan varieras i det oändliga. Fiskkakor thai-style känns numera ungefär lika vanligt i den svenska köken som falukorv med makaroner. Jag gjorde mina i "fransk stil". Tycker jag själv i alla fall. Och vem ska säga emot?
 
1 kg fisk ( färsk lax och hälleflundra tog jag )
1 ägg
0,5 dl ströbröd
1 msk torkad dragon (eller hackad färsk)
1 schalottenlök
1 vitlöksklyfta
en halv purjo, finstrimlad
1 msk dijon
skvätt olivolja
 
Kör fiskfilen i mikro, men väldigt kort så bitarna fortfarande har lite storlek och inte blir finpulveriserade. Hacka lökar och blanda i färsen samt de övriga ingredienserna. Stek de på låg värme i olivolja tills de får fin färg och är precis genomstekta.
 
Tartarsås: 1 schalottenlök, 1 burk kapris, hackad färsk dragon, 1 riven morot, 1 dl hemgjord majonäs och 1 dl creme fraiche. Blanda.
Servera tex gurksallad till. Jag sprutade på lite citron samt hackade mynta på. Persilja känns kanske lite mer franskt, men mynta ger rätten en härlig smak.
 
 

Japansk salmalax

 
Absolut en vardagsförhöjare är denna enkla japanska sås. En variant är att blanda såsen med nudlar som ovan och steka lax till. Detta går på typ 10-15 minuter från början till slut och vad kan en stressad student, storstadsmamma, karriärkvinna eller bondmora från vischan som inte har tid att laga mat för att korna ska mjölkas, ungar ska snytas, affären signas eller läxor ska läsas, mer begära. Lyx på tallriken med smaker från det mytomspunna landet i öster, snabbare lagat än att gå ner till korvmojen och hämta hem. 
 
4 msk tomatpuré
2 tsk sesamolja
4 msk japansk soja
2 msk rödvinsvinäger
2 msk socker
1 stor pressad vitlöksklyfta
svartpeppar och cayennepeppar eller chilipeppar
2 tsk rostade sesamfrön
Blanda ihop. Rör ner i nudlarna, se ovan, eller ät som sås till den stekta eller grillade salmalaxen. Ånga grönsaker till eller släng i pannan och stek dem. Jag svettade en purjo, färska spenatblad och broccolibuketter till. Se nedan. Hackad färsk koriander blev pricken över i.