Skrei med brynt smör, grönt och hasselnötter

 
Inspirationen från krogen fortsätter. Denna gång från eminenta Rolfs kök. Man äter kanske vanligen inte fisk där, i alla fall inte jag, men efter min svågers lovord och intygan om storverk så gjorde vi tillsammans en efterapning.
Tricket att få den på snusk-Ica inköpta sorgliga skreien att få lite liv, var att rimma den en stund innan den skulle in i ugnen. Salt och vatten och ned med fisken i ca 20 minuter.
Sedan avtorkning och därpå bryn på båda sidor med olja i pannan. In i ugnen på 150° i ca 15 minuter, men det beror ju såklart på hur stor eller tjock fiskstackaren är. Inntertempen ska vara 53-55°. 
Rosta hasselnötter och hacka och lägg på ihop med brynt smör. Till detta serverade vi ugnsbakade rödlökar och purjo. Skall vara i ugnen på 200° i ca 15 minuter. Vi blancherade även sockerärtor och sparris till och två dagar sedan gick jag själv till Rolfs kök. Kantboll eller målfoto på vilken som var godast. Och det kan jag ju säga eftersom det var min svåger som till största del återskapade denna enkla fiskrätt.
 

Tomat tarte tatin

 
Gott som tillbehör, som antipasti, till buffén eller som något att bara smaska i sig.
 
2 paket körsbärstomater
1 kruka timjan
4-5 vitlöksklyftor
2 msk balsamicovinäger
1 msk socker
1 pkt smördeg
 
Bryn vitlöken hel i olivolja i en panna som kan vara i ugnen, tillsätt tomaterna. Stek i några minuter, lägg i balsamico och socker. Lägg smördegen som ett lock över stekpannan och sätt in i ugnen på 200° i ca 15 minuter. Garnera med timjan. Stjälp upp pannan på ett fat och servera. Gärna med charkuturier till.
 

Kalvstek med soltorkad tomatpesto

 
 
1 kalvstek. Marinera den i ett dygn i vitt vin, salt, peppar och färsk salvia. Kör sedan hel i ugn på 150° tills innertemperaturen når 58-60°. 
 
1 burk soltorkade tomater
1 burk medelstora kapris
1 kruka basilika
1 påse pinjenötter
Rosta kaprisen i pannan. Rosta pinjenötterna. Kör alla ingredienser i food processor ihop med lagom mängd olivolja (ca 1-2 dl) och servera på den fint uppskurna kalven. Denna mix fungerar bra till pasta också. Går även att köra ner feta eller parmesan i. 
 
 
 
 

Lamminnerfilé med tre sorters kål och bakad feta

 
Jag var på Lilla Ego. Larvigt svårt att få bord och tänkte innan jag gick dit att "they better be good" för annars blir det svårt för dem att vara så arbetssamma att tampas med på bordsbokningsfronten att folk tröttnar på att försöka. Jag som är en sucker för god mat, nonchalant inredning, oskönt läge och en bra publik, blev ju såklart förförd. Det gjorde inte saken bättre att den ena av kockarna snodde ihop sin vinnarrätt från Årets kock och kom ut och småsnackade lite- jag bokade bord två kvällar till. Herregud vad underbart det är med människor som kan sin sak och gör det så simpelt och delikat- med små medel och mycket kärlek.
Jag försökte genast återskapa det jag åt och tolkade det så här.
 
1 kg lamminnerfilé
2 spetskålshuvuden
1 savoykål
1 påse brysselkål
fetaost
 
1. Skär spetskålen i sex delar på längden. Hyvla över rejält med smör och täck varje bit. Ställ in i ugnen på 200° tills de blivit mjuka och fått fin färg. Ca 30 min.
2. Strimla  savoykålen och stek den på ganska låg värme (gärna i wokpanna) i smör och olivolja tills den mjuknat. Montera ned en stor klick honung eller smör, så den får en lite karamelliserad känsla och smak.
3. Halvera brysselkålen och fritera den i några minuter i het olja.
4. Stek lammet på hög värme runt om i olivolja. Tillsätt smör på slutet för smakens skull. Ta dem ur pannan och sätt in 3 minuter i ugnen så de går färdigt inuti. 
5. Baka fetaosten i ugnen i ca 15 minuter eller tills den fått fin färg.
Servera. Jag gjorde en marsalasås till också. Det gjorde nog inte köksmästaren på Lilla Ego, men han kan få sno den av mig!