Citron och blåbärstårta

 
Jag vet inte vem detta geni, Linda Lomelino är, men baka kan hon. Fantastiska recept, hur många som helst, så istället för att skriva ner receptet, så bjuder jag här på http://www.tasteline.com/Recept/Blabarstarta_med_citronsmorkram
Min är så fantastiskt ful jämfört med hennes, för efter tre svettiga timmar i köket, med tappat tålamod monterade jag min trots att kakan inte svalnat, så krämen rann ut och gick inte att forma i finurliga vackra mönster. Den var dock säkert lika god.
 

Pasta al brasato, parmesangräddsås

    
 
Hemgjord pasta är sjukt krångligt, tidskrävande och alldeles underbart! Jag gjorde precis så många knyten som jag orkade, vilket var ca 30, sedan gav jag upp, kokade Barilla och gjorde fyllningen till sås. Ambitiöst började jag dock göra deg och köttfyllningen. 
Al brasato, är köttet kokt i vin, som helst ska vara en Barolo eller Barbera. Man kan göra detta med fler ingredienser som tomat, morot, selleri osv. samt med nöt eller kalv, men jag gör det nedan med fläskkarré.
 
Deg: 7 dl mjöl, 4 stora ägg, 1 tsk olivolja, lite salt. Knåda för hand. Låt vila i 30 min i plastfolie.
Fyllning: 3-4 skivor fläskkarré, 1 stor gul lök, vitlök, rödvin, tokad timjan, basilika och oregano, vatten, färsk spenat. 
Sås: buljong, 1 dl rödvin, 3 dl grädde, 3 dl riven parmen 
Svetta lök och vitlök i olivolja. Tillsätt ca 1 mask av varje krydda och väck upp dem i pannan. Bryn sedan karrén
på båda sidor. Slå på 2 dl rött vin och 2 dl vatten och koka ca 1 h eller tills karrén känns mjuk. Låt svalna.
Stek spenatbladen i olivolja. Blanda spenaten med köttet och hacka allt smått för hand. Kör degen i pastamaskinen och tryck ut rundlar med ett lagon stort glas. Lägg fyllning i mitten, stryck lite uppvispat ägg på kanten som får tjäna som lim och stäng knytena. Koka dem i ca 2 min.
Sås: slå på lite vatten på lökresterna och det som finns kvar av stekskyn från köttstekningen, Tillsätt lite extra kalvbuljong och vin och låt koka ner lite. Slå på grädde och koka ihop. Lägg i parmesanen, slå på pastan, servera.
 
    
 

Pollo pizzaiola

 
Enklaste vardagsmiddagen. Utbankade kycklingfiléer med tomatsås, mozzarella och basilika. Som en caprese eller som en bättre pizzafyllning. 
 
6 kycklingfiléer, utbankade
2 burkar körsbärstomater på burk
1 stor gul lök
vitlök
basilika
buffelmozzarella
rött vin, rödvinsvinäger
pasta, parmesan
 
Stek finhackad lök och vitlök, slå på tomaterna. Slå på en skvätt rött vin och en skvätt rödvinsvinäger, salt och peppar och låt koka ihop ca 20 min. Hacka färsk basilika och lägg i såsen. Steka kycklingen på båda sidor, lägg på tjocka skivor mozzarella och häll sedan på tomatsåsen. Servera med pasta med karljohansvamp och mycket riven parmesan.