Paj med oxfärs, pancetta och bifftomat

Varför är det så sjukt tråkigt att äta ensam? Här gör man sig till en vanlig onsdag och går till Köttbaren och får tag på grovmalen oxfärs och tänker att en liten Shepard´s Pie ska man väl kunna få till och locka hem den för vinden spridda familjen, men icke. Det är därtill svårt att göra en Shepard´s utan potatis och det har jag såklart ingen hemma utan det får bli en traditionell paj, med dinkeldeg. Varför heter det egentligen "pie" när det inte ens är paj, utan köttfärs och potatismos? Vad skulle liksom en Apple Martini vara utan Apple? 
 
 Med fördel kan man servera sallad till, men det hade jag inte heller. Istället öppnade jag i min ensamhet en Cepparello 2008, trivsam Sangiovese från en av de bästa producenterna i Toscana, Isole e Olena. Vilken gammal dammig paj som helst kan slinka ner med hjälp av dessa mustiga droppar. Nu är dock denna paj allt annat än dammig, utan just ganska god. Finhacka lite scharlottenlök och vitlök, bryn och stek sedan färsen och pancetta (skuren i mindre bitar), ihop med lite torkad rosmarin och timjan.
Gör en pajdeg på dinkelmjöl, lägg färsen i formen, skiva några bifftomater och lägg på och slå på en blandning av två ägg, 2 dl grädde och två påsar riven lagrad västerbotten eller prästost. Eller eget fint riven gruyere, ännu bättre. Kavla ett lager deg och lägg på som lock och pensla. Grädda i ca 20 min 200°. Man kan också ta lammfärs istället och byta osten mot fetaost. Blir väldans gott också. Och även om det inte blir det, så kan man alltid skölja ner fanskapet med en Ceparello! Då glömmer man också att man fått äta ensam och de körbärsdoftande, skogsbackemulliga tonerna går rakt upp i skallen och njutningen överglänser alla sorger.
 
 

Nyttig dryck

Förkylningstider är här. När är de egentligen inte här om man får fråga? För det mesta, i detta nordliga land. Då kan behöva ta sig en styrketår. Köp en mixer genast och börja blanda. Anything goes.
I denna två bananer, två kiwi, saft fr sex apelsiner, 2 tsk kanel, en passionsfrukt och färsk mynta.
 
SKÅL!!!!

Invandrarkäk

Man får antagligen inte benämna maten likt den rubrik jag angivit idag utan att någon får för sig att den skulle anspela på något negativt. En viss bortbyting till son, som helst ser att vi äter "vanlig" mat som hamburgare, kebab, tacos eller annan skräpmat som inkorporerats i den svenska folksjälen så till den milda grad att han på riktigt tror att ovanstående är exempel på svensk husmanskost. Föraktfullt fnyser han åt mina mungbönsplättar med vietnamesisk sås med indiskt spiskumminris och kallar det föraktfullt "jävla invandrarkäk" och "ser jag något sånt här på stundande julbord så emigrerar jag och du är inte min mamma" och så vidare. Jag tar det med ro. Ungen fattar inte att Korv Stroganoff också invandrat, att hamburgarna simmat hela vägen över Atlanten, att kebab är lika lite svenskt som kåldolmar, båda lika glada invandrare från Turkiet. Innan jul blir jag så sugen på något helt annat än korv, revbensspjäll och julskinka. Jag vill långt bort från bortbytingens korvkiosker med drypande räksallad, ondskans dryck nummer ett -coca cola och annat skit han vill ha och bara låta mig omslutas av bönor, groddar, grönsaker. Gärna med inslag av fjärran Österns angenäma smaker. Kvällens middag blev ett saligt hopkok av kök som kanske inte alls passar ihop och varje rätt kan förmodligen komma till sin rätt mer för sig, men vatusan! En vacker dag kanske smaklökarna justerats i rätt riktning även på ton-åringen och kan få ett halvt omnämnande som någon som i alla fall försökte få mina barn att prova annat än falukorv.
                               Mungbönsplättar
 
4 dl mungbönor som legat i blöt i åtta timmar. Mixa dessa till en deg. Tillsätt  2 ägg, ca 6 skivor uppblött och urkramat formbröd, fishsauce, 3 msk sesamolja. Finhacka 1 vitlöksklyfta samt 1 knippe vårlök och släng i smeten. släng också i två nävar färska böngroddar. Forma till platta biffar eller plättar, stek i olja.
 
Vietamesisk sås
3 msk vatten
3 msk saft från lime
1,5 msk fishsauce
2 tsk sesamolja
rostade sesamfrön
finhackad vårlök, finhackad chili, finhackad koriander
 
Gult ris
4 dl jasminris, 8 dl vatten
finhacka chili, fräs i olja, lägg i 1 msk hel spiskummin och 1 tsk gurkmeja. Fräs ihop med riset en stund, slå sedan på vattnet och koka sakta ca 15 minuter. Servera med raita till.
 
 

Saffranskaka

Var hemma på en snabb glögg hos en av mina väninnor som aldrig lämnar något åt slumpen. Där glider vi spontant in för att slå ihjäl en timme och framme på bordet så står en nybakad saffranskaka, bara sådär. Här under ser ni mästerverket:
Jag tänkte genast att den ska jag kopiera och också bara låta stå där på bänken, bara sådär. Ifall någon kommer förbi. Vad jag inte räknat med var att 3 minuter efter jag ställt in min i ugnen blir det strömavbrott. Jag tar ut kakan för att ställa in den 20 minuter senare när strömmen kommer tillbaka. Sedan går strömmen igen, i 10 minuter, sätter in den när den kommer tillbaka och låter den vara inne några minuter till då strömmen går för tredje gången! Denna gång i ca 10 timmar. Den stackars misshandlade degiga, mjuka kakan åker morgonen efter in en fjärde gång i ugnen och den ser ut som fan när den kommer ut, men är gudomligt god. Se nedan:
Jag rekommenderar ingen att följa min gräddning, utan kör istället ca 40-45 min i 175° och bo någon annanstans än i Sverige i december så finns alla möjligheter till en lyckad kaka. 
 
200 g rumsvarmt smör,  2 st ägg, 3 dl socker, 2,5 dl mjölk, 1 påse saffran. Blanda allt, men vispa inte länge. Tillsätt 4 dl mjöl och och 2 tsk bakpulver som du blandat innan. Smörj och bröa en form och grädda. Helst utan fyra strömavbrott! Pudra på vaniljsocker när kakan kallnat!
 

Erik Widegårds julmiddag

     
 
Schezuan-jul-middag? Ja, varför inte. En klok medarbetare kom med idén och ingen kunde bli gladare än jag. Förra årets julbord på stan innehöll allt från hostandes gubbar med knubbiga fingrar som grävde runt bland faten, så man helt tappade aptiten till andra gubbar som skrek väldigt fula ord anspelandes på det kvinnliga könsorganet, för att jag bara trängde mig jättelite. Nej, ta hem Kina-kocken och skippa köttbullar, korv och sylta så slipper du få känslan av deja-vu när väl julafton kommer och det blir som en härlig överraskning att få smaka på mammas Jansson.
Då jag inte är riktig kock, kokerska, kokboksförfattare eller matuppfinnare utan endast ägnar mig åt "kökskaraoke" så försöker jag inte tolka någon av Widegårds utmärkta rätter. Inte heller vågar jag lägga ut något av de recept han skickat mig, men jag kan bjuda på hur jag brukar göra dumplings:
 
1 pkt färdiga dumplingplattor från någon tjing-tjongaffär i Luntmakargatan-kvarteren (finns otaliga)
gör en färs på antingen räkor eller kyckling som du blandar ner färsk ingefära, koriander, purjo, 1 vitlöksklyfta,1 liten bit färsk chili 1 äggula i samt lite sesamolja. Man behöver inte mycket av varje. Lägg sedan en klick på ena sidan av arket, Vik över fyllingen och fäst ihop det med lite vatten som penslar på kanten.
 
Doppa i Dim Sum-sås:
3 msk soja
2 msk risvinäger
1 msk sesamolja
2 cm finskuren purjo
riven ingefära
lite socker

Det är i och för sig så fantastiskt gott så dubbla såsmängden på en gång! Säkert bra som bakis-dricka!
 
Övriga rätter som vi tryckte i och på julmiddagen var både sötsyrliga revbensspjäll, ångad schezuan-fisk, vårrullar, grönsaksrätter med aubergine, blommande gräslök och ingefärsdoftande green beans, spicy cucumber salad och mycket mer. Det avslutades med en vit-glögg-pannacotta med vinterfruktsallad. Nej, jag kommer inte kunna gå ner i vikt i år heller! Damn!
 

Taylors & Jones korv med spaghetti aglio olio con peperoncino

 
Idag blir det korv och pasta. Med spenat. Hur tusan låter det egentligen? Sjukt tråkigt. När det kan heta Salsiccia agnello con rosmarino med spaghetti aglio olio con peperoncino, insalata mozzarella, spinachi con pinoli. Det låter för tråkigt ibland på svenska. Man tänker på blek kokt korv och klibbig spaghetti och ve och fasa om man fick spenat till. Dö-äckligt! Tack och lov kan man numera köpa utmärkt hemgjord korv på Hantverkargatan på Kungsholmen.
För att göra denna löljigt enkla korv och pasta rätt, så tar man bara och skivar upp några vitlöksklyftor och en peperoncino, steker dem i mycket olivolja. Koka spaghetti, vände ner den i vitlöksmojset. Ta extra myckt bladspenat, eftersom den tenderar att krympa lika mycket som lönen vanlig krymt till den 24e och blanchera den snabbt i olivolja och vitlök samt släng i en näve rostade pinjenötter. Stek korvarna, gör en tomat och mozzarella sallad och ät. Snart infinner sig en angenäm känsla av lite vanlig lycka då detta landar i gommen.
 
 
 

Rostad paprikasoppa / Osso Buco med risotto Milanese

Middagstipsets middagstips alla kategorier är nog Osso Buco. Till min stora förvåning finns det på vanligaste ICA eller Konsum titt som tätt, så misströsta icke. Det är inte svårt i dagens Stockholm att få tag på kalvlägg. Med en risotto Milanese med massa saffran i så blir det lite sådär as-imponerande att servera gäster i juletid. En väninna gillar detta extra mycket och vi gillar varandra extra lite när vi äter Osso Buco ihop eftersom vi båda är ute efter märgen. De flesta i min omgivning är inte begivna på märg, men den här damen och jag kan hamna i en riktig cat-fight och sitter och dreglar över barnens left-overs. Galna ko-sjukan ett minne blott.
 
 
Jag gjorde min såhär: 
2 kg kalvlägg. Bräsera runt om och pudra med mjöl.
1 morot, 1 gul lök, 3 vitlökskyftor. Stek. Slå på en burk körsbärstomater på burk eller färska om du orkar skålla och hålla på. 
1 kvist rosmarin och en kvist timjan.
Slå på 5dl vitt vin, kalvfond och lite vatten. Sjud i ca två timmar.
Gör en gremoulata (hackad persilja, rivet citronskal och riven vitlök) och häll på vid servering.
Gör en Risotto Milanese.
1 finhackad gul lök, fräs i olivolja, slå på arborioris, rör om. Gör en kycklingfond som du duttar i efter hand och låter riset sakta svälla. Dra i två påsar saffran. 
 
Rostad paprika soffa med chevrétoast och friterade spenatblad
6 paprikor, rosta i ugn tills de blir svarta. Dra av skalen.
1 ask körsbärstomater eller krossade på burk
1/5 hackad chili
2 vitlökskyftor
kalvfond
vitt vin
Koka ihop allt i ca 15 min. Mixa med stavmixer, krydda. Servera med friterade spenatblad och chevrétoast.
 
 
 

Inspiration och vin

 
 
Äntligen kom det lite vin till dörren. Denna nymodighet i andra decenniet på 2000-talet. Kanske den bästa faktiskt. En annan sensation är såklart matkassen. Jag har provat Mathem, Matfrid, Monikas matkasse, Linas matkasse osv osv. En tsunami av matkassar svämmar över oss och till slut kände jag mig dränkt.
Hur mycket qinoa, nakenhavre och speciell-variant-på-lasagne-full-med-konstiga-rotfrukter-som-barnen-kräks-av kan en människa orka med??
Jag vill gå ut i butikerna alldeles själv och botanisera bland frukt och grönt, lukta och klämma på min avocado, kolla ursprungsbeteckning på kyckling och kött, fråga var fisken är fiskad och kånka hem det även om mina händer blir röda och svullna. Men jag faller platt för hemkörning av vin. Det är GENIALE! Vem känner inte klimakteriesvettningar och krypande ångest inne på systembolaget? Jag blir helt utbränd av alla val, kan inte bestämma mig, köper alldeles för mycket och dessutom ska jag behöva bära hem alla lådor själv och till följd av detta - ryggskott. 

 
Strålande viner från några av mina favoritproducenter. Bakade lite Eksta pepparkakor à la Anna Bergenström och la i en gammal Ciprianiburk. Köpte lite härliga kokböcker, provade att göra Pärlans kola, gick runt i köket och kände mig som Leila, sådär lyckad och käck och inspirerande och avundsvärd. Det gick tyvärr snabbt över, då kolan blev alldeles simmig, pepparkakorna mjuka och jag mest borde ägnat mig åt att laga något från Rawfoodboken och inte vältrat mig i kak och godisrecept. 
 
 
________________________________________________________________________________________
 
 
 

Thai-käk

Sugen på lite salt och svängde ihop något som man med lite god vilja kan tycka vara en variant på Laab Gai.
 
Jag tog fläskfärs, men man kan lika gärna göra det på kycklingfärs. Stek färsen ca 1-1,5 kg med hackad vårlök och vitlök.
Stek eller woka entt huvud tunnskuren savoykål. Häll på 4 msk fish-sauce, 1 msk sesamolja och två msk japansk soja. Spruta på saften från två limes. Rosta 0,5 dl sesamfrön eller cashewnötter, men det hade jag inte hemma och när jag bad latoxarna i familjen att gå och handla fick jag endast bortförklaringar. Dårar! 
Blanda nu samman allt. Koka 2 dl jasminris som du sedan blandar i röran. Gör en gurksallad med citron och hackad koriander. Det var grej nummer två som de ohjälpsamma familjemedlemmarna inte orkade köpa, så därför är det inte med på bild. 
Variant på denna sabla god rätt är att istället för de asiatiska ingredienserna dra på indisk curry och spiskummin, servera med mango chutney och raita. En yoghurtsås med gurka och mynta. Man kan för övrigt ha hackad färsk mynta i ovanstående asiatisk rätt också. Dock har jag nu gett upp försöken om kommunikation med de indolenta individerna som hasar runt i lägenheten. Vill man ha något får man skaffa det själv!

Chicken/Salmon teriyaki med kokosris

 
Influensan asiaten, SARS, billiga plastleksaker-Made in China, djurplågeri och dödstraff. Mycket skit kommer från Asien. Men det finns en sak de har koll på. Mat. Alla asiatiska kök är helt strålande. Köp din kyckling från någon gård i Sverige, typ Bosarp och inte fryst, packad i Kina, så kanske du slipper fågelinfluensa. Panera den i sesamfrö och stek den och gärna en bit lax ifall du har svårt att bestämma dig för om det är fisk eller kött ikväll. Alltså blir det båda och alla i familjen blir glada. Bräsera lite färsk spenat och lite sockerärtor eller edamame.
 
Gör sedan en enkel teriyakisås.
4 msk japansk soja
6 msk mirin
4 msk sake
2tsk socker
Koka ihop och låt den tjockna lite. 
Koka ris, som du slänger en näve kokosflingor i strax innan det är färdigt alternativt kokar riset i kokosmjölk.
Blir härlig asiatisk känsla. Snabbt, enkelt gott! Kör hårt! Definitivt inte Made-in-China! Made-in-Stockholm, en helt vanlig vardag.
 
______________________________________________________________________________________________

Pulled pork

Kanske inte ser så dödsfesligt ut på bild, mne det smakar desto gudomligare. Pulled pork betyder att man efter avsevärda timmar i ugnen kan dra isär köttet hur lätt som helst. Och lika lätt kan man trycka in det i munnen och ljuvliga smaker framträder. Jag tog även en bit oxbringa (1kg) och körde i ugnen samtidigt som den hela biten fläskkarré (1kg) och det gick lika bra det. Alltså, sätt ugnen på 120°. Lägg köttet i en bra ugnsgryta med lock. Ös på hemgjord barbequesås och stora skivor av scharlottenlök och vitlök. Låt stå i ugnen i ca 5-6 h. Jag satsar min nyinköpta Fiat 500 på att man kan göra detta lika delikat med kyckling. När köttet är färdigt i ugnen tar man bara två gafflar och drar isär köttet och sedan öser man ner det igen i såsen.
Någon jänkare kom på det här och man kan ju inte bli arg på honom eller henne. Italienska motsvarigheten heter Porchetta och det ska jag göra senare i veckan, för nu är det GRISFEST!!!!
  • 1 dl ketchup
  • 1 msk chipotlepasta
  • ½ dl vatten
  • 1 msk farinsocker
  • 1 tsk mald koriander
  • 1 msk mald spiskummin
  • 1 msk whisky eller cognac
 
Servera med tortillabröd, sallad, majs, gräddfil eller gör egna hamburgerbröd och ät det som classic burger.
 
 
 

Polenta

            Hemgjord ravioli fylld med kalkon med balsamicosky och riven parmesan
 
Jag hade turen att få äta Marco Baudones mat igen. Den killen gör inte ett fel i köket. Jag äter hans lunch på Le Rouge men det når inte upp till samma höjder som när man tar hem honom. Det kan ju bero på att det är just lunch och den kostar 120 kronor. Han lagar rustik italiensk bonn-mat och vad mer behöver man här i livet? Välj ett kök i världen och det blir det italienska. Det finns liksom inget som slår det. På god tvåa kommer enligt mig det asiatiska, även om man inte riktigt kan säga så. Asiatiskt är ju ganska många olika kök. Som trea blir det svårt att välja mellan franskt och turkiskt men jag säger turkiskt för att det är så varierande, smakrikt, enkelt men genialt.
Fransoserna får helt enkelt skärpa sig. Det räcker inte att komma dragande med chevré och bearnaise, steak minute och Bourgogneviner. Nej, vänta, vad säger jag, det klart det räcker. Det är ju tamefan det godaste som finns. Förlåt Frankrike.
 
                                                    Friterad polenta med tryffelaioli
  
Koka polenta. Häll upp den i en rektangulär form. Låt stå över natten. Dagen efter kan man skära till små fyrkanter som man panerar och friterar. Sedan gör man en aioli och tillsätter tryffelolja. Klicka på lite och dekorera med krasse. Ät till fördrinken. Eller som tillbehör till maten. 
 

Spaghetti ragú

 
Är detta världens vanligaste maträtt? Är det en av världens godaste maträtter? Detta är en av de få rätter jag kommer ihåg från 70talet. Då skakade man ur varenda vattedroppe ur pastan, så att den riktigt klibbade ihop och så hade man burkchampinjoner i såsen, som var ganska torr och tråkig. Inga långkok på nötkött, gris och kycklinglever som i Bologna där inte. Som tur är har man fattat lite sen dess och ätit en och annan riktigt god ragú. Lättast gör man den såklart på köttfärs, men ska det bli riktigt bra så köper man fina bitar av nöt-gris-kalvkött och kycklinglever, kokar dem länge och sedan tar man upp bitarna och hackar dem. 
Jag gör hursomhelst en sofrito först, finhackad morot, stjälkselleri och gul lök och bryner sakta i olivolja. Tillsätt tomatpuré, torkad timjan, lite socker och två burkar körsbärstomater på burk till ca 1,5 kg köttfärs. Bryn köttet eller köttfärsen och koka allt sakta och länge med lite vitt vin och kalvbuljong. Ju längre desto godare sås.