Lyx-kebab

 
Köp några fina tunna bitar entrecote. Jag gick till Köttbaren och köpte amerikansk rib-eye. Egentligen emot min principer att köpa utländskt kött. Varför ska man transportera matvaror på fartyg och lastbilar om man inte behöver? Bidrar endast till miljöförstöring. Om man kan välja svenskt så ska man. Därmed basta. Nu blir det ju svårt för oss att få ta på svensk olivolja eller svenskt vin. För att inte tala om svenska bananer eller apelsiner. Man kan dock ta sitt ansvar och titta på burken om honungen är från Sverige eller Sydamerika. Man kan köpa svenska, helst lokalt producerade animaliska och vegetabiliska produkter. De är dessutom färskare och oftast godare. Dessutom måste vi stödja våra egna jordbruk, handla mycket kollektivt, så att vi slipper importera massa dyngmat från andra länder som vi inte har en ening om hur den hanterats. Och vi slipper transporterna från fjärran länder som är ett hot mot miljön. Undertecknad hycklare tar nu mina amerikanska steak minutes och går till spisen och steker varje sida i väldigt het panna en kort stund på varje sida. Låt vila. Innan har jag dock
gjort en god tomatsås som är lite spicy, blandat i 1 vitlöksklyfta och salt och peppar i turkisk yoghurt, hackad persilja och skurit rödlök, men framför allt bakat pitabröd att lägga ner allt det ljuvliga i.
 
Pita bröd:
 
25 g jäst 
5 dl vatten 
1.5 msk salt 
1 msk honung 
2 msk olivolja 
13 dl vetemjöl
 
Blanda jäst och vatten, tillsätt salt, honung, olivolja. Blanda ner mjöl. Jäs i 1h. Forma bollar, som du sedan kavlar ut och skjuts in i ugnen i ca 8 minuter. Om du är en latoxe, köp färdiga pitabröd.
 
 

Mat för en karl

                     Ekologisk lammkorv, parmesanpotatismos och slungad rödkål.
 
Koka potatis, när den är färdig tillsätt smör och mjölk och mycket grovt riven parmesan, Vispa med elvisp. Stek några fina korvar. Strimla rödkålen, stek sakta i smör, när den mjuknat, tillsätt sherryvinäger (eller rödvinsvinäger) och på slutet en stor klick skånsk senap. Satan vad gott och husmanskostsaktigt. Och måndagsvänligt och bra-för-hungriga-karlar-i-sjuttonårssåldern.
 

Bok-porr

När man avgiftar sig och bara äter pulvershakes till frukost och middag, så måste man ägna kvällarna åt att frossa i matlitteratur. Koksbokspornografi. Dreglandes och drömmandes om att få leva Hamptons liv bläddrar jag nästan andäktigt i den fina och av retroromantik fullproppade coffee table boken med recept på amerikansk östkustmat, perfekta trädgårdar, segelbåtar, cyklar lutade mot trasiga staket och alldeles personliga minnen av fru Lauren. Det är så fint, så perfekt, så ouppnåligt så jag måste genast påminna mig att innan han började rita kläder och började tjäna alldeles för mycket dollars, så hette familjen Lipschitz. Och det kan ju inte ha varit så kul.
 
 
Sedan måste man ju ha El Bullis "hemlagat" kokbok, med de mest pedagogiska bilder man någonsin sett. Helt enkelt genialt. Kitchen Hero av det omskrivna unga mat-undret från England är nästa måste och sedan måste jag erkänna att Paolo Poberto är för charmig. Hans böcker funkar som inspriration när man står på Konsum och inte känner något annat än tomhet. Då kan man komma på hans melanzane och så köper man en aubergine. Under pågående avgiftning har det blivit sjukt dyrt att inhandla Renée Voltaires produkter så nu fick det bli hennes bok. Kanske kan lära en smörälskare ett och annat.
För övrigt kan jag rekommendera följande genis betraktelser över mat-stockholm. Brilliant skrivet. Helt rätt i sina reflektioner. Älskar sågningarna. Mr AA Gill:
http://www.dn.se/pa-stan/ata-ute/a-a-gill-tack-stockholm
 

Turkey asian style

Ännu mer kalkon, men jag detoxar ju. 

Stek hackad vårlök och kalkonfärsen i cocosolja och tillsätt några droppar tamarisoja och sesamolja.
Hacka cashewnötter, häll i. Koka broccoli och haricots verts som du sedan slänger i pannan och låter steka ihop sig ett tag med det övriga. Nyttigt, nyttigt och nyttigt. Enkelt. Tar typ 10 min att laga och du har inte fått in dig någon animaliskt fett eller gluten eller något annat kroppen inte ska ha när man avgiftar sig själv. Man kan byta ut kalkonfärsen mot lax eller kyckling.
 
 
 
 

Nyttiga cookies

 
Gör degen så här: smält cocossmör (Renee Voltaire) i kastrull så att det blir ca 1 dl. Häll i 0,75 dl vatten. Hacka några färska dadlar och mosa dem i vätskan. Blanda 1 dl mandelmjöl och drygt 1 dl bovetemjöl med 1 tsk bakpulver och 1/4 tsk bikarbonat och tlllsätt till vätskan. Hacka råchoklad och valnötter och blanda ner. Smeten skall bli fast och kunna rullas enligt nedan. Tillsätt mer vatten eller mer bovetemjöl om du behöver justera det åt ngt håll. Skär eller forma med händerna och lägg ut kakorna på en plåt. Grädda i 175° i 16 min. Detta är ritiga vegan-kakor. Inget animaliskt fett, inget vitt mjöl, nyttig choklad och så blir de fasiken så goda. Lika bra att göra dubbel sats direkt, för det blir inte så många kakor i receptet ovan, men de är sjukt lätta att göra.
 
 

Kalkonlasagne

 
800g kalkonfärs
2 gula hackade lökar
1 msk dijonsenap
3 dl grädde
Stek lök, färs och smaksätt med dijon och en skvätt (Tamari) soja, häll på grädde
Gör en bechamelsås, en klick smör ner i katrullen, rör ner lite mjöl och häll sedan på några deciliter mjölk tills konsistensen blir bra.
3 buffalomozzarella, skär i små bitar
1 paket körsbärstomater
2 påsar riven Västerbottenost (eller riv själv)
Börja montera lasagneplattorna (färska) i ugnsform. Ett lager plattor, dutta på lite bechamel och hackad mozzarella, sedan kalkonfärsen och tomater. Sedan ett varv till och ett varv till. Sist, ös på massa Västerbotten.
Man kan byta ut grädden med créme fraiche, eller strunta i den helt och göra med klassisk tomatsås också.

Kycklingburgare


Kycklingfärs 700g                                                           Guacemole:
Hackad färsk koriander                                                 3 mogna ekologiska avocados
2 sharlottenlökar eller vårlök                                       saft samt zest från 1-2 lime
5 äggulor                                                                           2 dl créme fraiche
sambal oelek                                                                   tabasco, cayenne el färsk
Blanda och forma till biffar, stek sakta                       pepparfrukt
salt,peppar                                                                         vitlöksklyfta, mosa och blanda
                                                                                            allt till en röra
 
Mangosalsa: en färsk mango, skär i bitar, små tomater eller röd paprika, skär i små bitar. Blanda ner saft från lime samt hackad mynta. Servera burgaren även med bröd och sallad. Eller pitabröd. Majsen rostar man lättast i panna med rapsolja. Stek tills den fått färg och när den får för sig att börja hoppa ur pannan, likt popcorn, stäng av plattan och tryck i dig några tuggor innan barnen ser den och tar allt!
 
 

Detox heaven

Nu är det dags. Nu ska giftet drivas ut ur min kropp. Jag längtar efter att rena mig. Har släpat hem detox-produkter från andra sidan Atlanten, betalat skyhöga summor, frenetiskt legat uppkopplad på Google translate för att översätta millet, buckwheat och dandelion, kollat upp inom vilket segment möjligtvis shoyo och tamari ligger inom och till min lycka insett att Renée Voltaire säljer det på snusk-Konsum. Oväntat. Det ska drickas pulver och blandas smoothies av troligtvis äckliga extrakt men vill man se ut som och leva i vanföreställningen att man kanske om man jobbar hårt, kan, se ut som Gwyneth, så får det tamigtusan kosta. Både i dollar och i anletes svett. För gör hon Clean programs detox, så ska också jag. Ja, det ska jag. Ja, ja, ja. Vi får väl se hur det går med det. Efter en nedtrappningsinledning på tre dagar med nedanstående rätter på den skrala menyn så svävar redan Magnolias cupcakes framför mina av hunger yrselsvartnandes ögon. Ska bara härda ut i 24 dagar till. Men det ska gå.
 
                               Lax i ugn med cashewpesto och hirsrisotto.
 
 
Pesto: 1 påse cashewnötter, rosta i panna, 1 kruka basilika, 1 vitlöksklyfta. Kör i foodprocessor med 2-3 msk olivolja, lite vatten, lite torkan timjan och oregano och blanda i lite vatten så den blir lagom såsig. 
 
Kör en bit färsk lax i ugn 200° eller stek i panna i cocosolja (Renée Voltaire)
 
Hirsrisotto. Skär några scharlottenlökar och bryn i olivolja. Tillsätt 2-3 dl hirs. Ta lantbuljong utspädd i några deciliter vatten och lägg i vartefter vattnet kokar bort i hirsgrytan. Rör om. Precis som när man gör risotto. Smaksätt med någon krydda om du vill, men annars gör buljongen smaken. Det tar ca 20 min tills hirset är klart. 
 
                               Kalkon asian style
 
Kalkon med broccoli och spenat. Ta 0.5 dl av tamari eller shoyo soja och blanda med lika mycket brun rissirap (kolla om det finns i någon organisk mataffär som Eat på Tegnérgatan)- Om det blir för jobbigt, ta en klick mörk sirap. Ta också 0,5 dl äppercidervinäger och låt denna blandning sjuda några minuter i en panna med två skivade vitlöksklyftor samt en bit färsk riven ingefära. Skär kalkonfilén i bitar, lägg i den i pannan och stek tills det är klart. Blanchera broccoli vid sidan av och släng ner den i pannan mot slutet liksom en påse färsk spenat. 
 
DAG 1- på nedtrappningen. Nu jävlar Gwyneth, se upp i backarna! Here I come!
 

Parmesankyckling

 
Snabb och enkel vardagskyckling.
Ta några tunna (eller utbankade) kycklingfiléer, lägg soltorkade tomater och hackad persilja emellan två filéer. Salta och peppra. Lägg i en ugnsform. Grovriv 2-3 dl parmesan och blanda i 3dl vispgrädde, två äggulor och 2 tsk dijonsenap. Lägg ostblandningen över kycklingen, gratinera i ca 15-20 min. Ät med pasta och sallad till.

Torsk

 
Av fisk blir man frisk! Det efterlystes fiskiga rätter av en trevlig anställd tillika följare av bloggen. Yihaaa, någon följer mig, jag är inte ensam på denna jord. Då vispade jag snabbt ihop dessa två varianter på torsk, ännu ej utrotningshotad. I alla fall inte i västerhavet, eller i alla inte i Norge. Än.
Alltså:
 
Torskrygg
Ånga denna trevliga fisk i en ångkokare/kastrull (eller ugn)
Skira smör
Ett gäng färska skalade räkor, eller frysta, upptinade
Gör potatismos på mandelpotatis samt mycket smör och mjölk. 
 
Variant med äggsås, denna trevliga 70talsklassiker, som alla bördiga från miljonprogrammets intressanta satsning i förorterna smakat mer än en gång. Gröna vågen gjorde att 40talisterna flyttade ut från den trånga, snärjiga, gråa staden, pantsatte allt de hade, köpte nytt och fint i förorten och till följd av detta, hade man endast råd med blodpudding och torsk med äggsås. Ja, för tänk på den tiden, så fanns det billig fisk i övermått. Äggsåsen var då som nu lite jolmig, lite tråkig, men ack så barndomig och len för magen. Trevlig och lagom. 
 
2msk mjöl, 4dl mjölk. Koka ihop på svag värme. Lite vitpeppar. 2 kokta hackade ägg. Strö över persilja.
 

Risonipasta

 
Världens enklaste godaste vardagsmat. Koka risoni. Stek två trevliga biffar. Kalv eller nötkött. Ta upp dem ur pannan och låt de vila. Hacka lök, fräs på den och blanda ner körsbärstomater, färsk spenat och lägg tillbaka köttet som du skurit i bitar samt vänd ner lite dijonsenap och en burk ekologisk crème fraiche i blandningen. Ös ner det i pastan och även två uppskurna buffalomozzarella. Mums! 

Indian style

Det gick sådär med nya livet. Nya livet som skulle handla om NYTTIG mat, SMAL mat, INGET vin, No sugar och ABSOLUT inget vin. Istället kom det mer snö och kyla och man vill bara ligga i sängen och äta kanelbullar. Varje måndag tänker jag att nu, NU, börjar det nya livet med detox och nyttigheter, men framåt onsdag har det gått åt helvete igen. Men man måste vara positiv! Måndag till onsdag är alltid något. Denna måndag började med en ganska nyttig rätt, utan att vara tråkigt blek och alltför anorektisk. Lite kryddhetta för alla snorandes, influensasjuka stackare. Curry och mango chutney som tränger igenom de av förkylning förlamade smaklökarna.
 
 
1 kg lammfärs
1 helt huvud savoykål
1 hel purjo skuren
1 påse aprikoser eller färska dadlar som jag av en händelse hade hemma
1 påse cashewnötter
curry 2-3 msk beroende på hur mkt smak man vill ha
 
Fräs lök och savoykål sakta i rapsolja. Tillsätt lammfärsen och fortsätt fräs allt. Tillsätt curry i önskad mängd. Sedan skär ner aprikoser eller dadlar och på slutet lägg i cashewnötterna som rostats i panna innan. Servera med gurksallad med lime, mango chutney och cocosris på sidan av om någon vill ha kolhydrater eller blanda i lite bulgur på slutet i röran. Kan också passa att ha någon yoghurtsås till. Enjoy!

Tel Aviv-guide

           
Klicka på bilderna för att se dem större
 
Det var helt enkelt en alldeles förförisk, strålande matscen i Tel Aviv. Modernt, bohemiskt, opretentiöst, unika råvaror, spännande enkla anrättningar, internationellt och samtidigt väldigt lokalt. Stolta över vad de har och vad de kan åstadkomma, kör de sin egen stil på restaurangerna. Djärv servering, nya grepp, kul och jäkla asgott. Listar här de bästa restaurangerna och hotellen. Åk direkt med Norwegian till Tel Aviv, ta en bil en av dagarna till Döda havet-check, samt ett dygn med guide i Jerusalem- check, så har ni fått in allt.
I Tel Aviv bor man enkelt, men i en trevlig stadsdel, som sjuder av liv, små caféer, trendiga barer, på Neve Tzedek (stadsdelen heter samma). Ingen reception eller service, men charmigt, snygg inrett gammalt omgjort townhouse. It-hotellet nummer ett heter Montefiore. Riktigt trevliga rum, bra restaurang, alla hänger där och då menar jag alla. Litet, mysigt boutiquehotell, ligger centralt. Fler hotell; Brown, Alma.
Restaurang som kräver ett alldeles eget inlägg är Le Salon. Gå dit sent, se till att du tagit reda på var det ligger, för taxichaufförerna hittar inte dit. Det ligger onekligen i Fisens mosse, men är en enda stor cool lokal, med Rai-musik och israelisk schlager på högsta volym. Det är rörigt, galet, kockar som kommer fram till bordet och bankar köttet, magnifika grönsaksrätter i långa banor, skaldjur och fiskrätter som smälter i munnen, stora grova köttbitar som hela bordet samsas om, allt i en salig, härlig, välsmakande röra. Snygga servitörer som går runt bland gästerna och ler och dansar. Det gör gästerna också, för detta är show på hög nivå, utan att ge någon som helst avkall på kvalitet. Bered er på crescendo vid midnatt.
I Jerusalem bor man bra på hotell Mamilla, stort designhotell, ligger på perfekt gångavstånd till klagomuren och de gyttriga små gatorna man inte får missa i gamla stan. Ät lunch på Machneyuda. Fantastiskt ställe.
 
Tel Aviv:
Lunch:
Mantaray, Dallal, Suzana, Delicatessen, Container (Jaffa), Basta (Carmel market)
Kväll:
Abraxas North, Le Salon, Brasserie M&R, Tapas1, Montefiore, Rothshild
Glassbar: Anita i Neve Tzedek

Laxfrikadeller

 
2013- here we go. LCHF, GI, Montignac, Scarsdale, HcE droppar, löpning i spåret (blä). Jag har provat allt. Ramlar ner en stund på ca 10 kilo mindre och sen jobbar jag mig snabbt upp till 82 igen. Min sabla kropp verkar tro att det är 82 den ska väga, men det kan jag tala om för den, det ska den INTE! Den ska ligga på 65, högst. Men den fattar inte vad dess ägare menar. Varje kväll säger hon, gå inte in i skafferiet och ät 3 shortbreads. Varje morgon säger hon, ät frömusli och bär, men lik förbannat går kroppen till Saturnus och äter croissant. Varje helg (nu ljuger jag) vill kroppen dricka vin (ok, varje kväll) och hon säger åt den, att nu räcker det, men nej. Kroppen lever sitt eget liv och struntar helt i vad hon säger. Inga METODER hjälper. Hon måste bara laga lite myttigare mat, lite smalmat. Som är god. Och igår lyckades hon med det, med lite hjälp av dagens mattips i DN. Tack DN. Hon gjorde en egen liten variant, men ack så nyttig och ack så god.
 
500 g laxfile
1/2 färsk chili
3 vårlökar
citronzest från en citron.
0,5 dl kokosmjölk. Kör med foodprocesser, forma till små frikadeller
salt, peppar
 
2 vårlökar
1/2 färsk skuren chili
1 stjälk citrongräs
1 bit färska skivad ingefära
kyckling fond
1 l vatten
fisksås och japansk soja, salt, peppar
Koka ihop. Lägg sedan i frikadellerna försiktigt och sjud en stund. Blanchera edamame, sugarnaps, spenat eller vad som helst och lägg på talriken, häll soppas och frikadellerna över. Nyttigt och gott. Tillsätt nudlar om du vill ha lite kolhydrater till middag!
 
 

Kalventrecôte med risotto milanese

 
Lite mer på temat rullar. Köp en hel kalventrecôte, öppna den, banka ut den. Finhacka 1 lök, 1 vitlöksklyfta, 1 hel fänkål, samt 2-3 färska salsiccia, pinjenötter och stek detta. Bre ut detta på kalven. Täck hela kalven med pancetta eller lardoskivor och rulla ihop och bind ihop. Sätt in i ugnen på 175° i tills kalven har en innertemp på ca 53°. 
 
Risotto Milanese
 
1 finhackad stor gul lök. Stek i olivolja. Ta ca 4 dl arborioris och vänd runt i oljan i löken en stund. Lägg i 2 påsar saffran. Ta 1,5 l kycklingfond och dutta i lite i taget tills riset är klart. Strax innan det är färdigt, montera ner ca 100g smör och 2 dl riven parmesan. Man ska egentligen ha små gröna ärter i också, men jag gillar inte det. 
 
 

Chicken korma med naanbröd

 
1,5 kg kyckling, lårfile, stek i matolja el smör
2 stora gula lökar
4 klyftor vitlök
1/2 dl tunt skivad ingefära
2 tsk mald kanel
3 msk mald koriander
2 tsk gurkmeja
3 tsk mald spiskummin 
1-2 msk hela kardemummakapslar eller kärnor
1 tsk salt 
1 finhackad hel chili
2 dl mald skalad mandel
1-2 dl gula russin
2 dl grädde
1 burk kokosmjölk
1 msk socker 
3 msk pressad citron
 
Koka i ca 30 min. Naanbröd: 25g jäst, 30g smält smör, 2tsk honung, 2dl naturell yoghurt, 1tsk salt, 1 ägg, 7-8 dl mjöl, 1/2 tsk bakpulver. Blanda först allt utom mjöl och bakpulver. Blnda dem separat och häll i sist. Knåda. Jäs 2 h. Baka ut till platta avlånga kakor, baka i ca 225° i några minuter. 

Lamm x 2

Nu är glada julen slut, slut, slut. Norén hälsade på hos oss inte bara en gång under julen, utan flera. Det är tusan att han ska komma varje gång man försöker ha lite trevligt. Han uppenbarade sig i olika former och gjorde att skriken, utbrotten, tålamodet, tjurandet och diverse andra trista mänskliga åkommor framträdde extra tydligt och la sig endast då den goda maten serverades. Tack och lov äts det bara Jansson, sill och köttbullar i en salig blandning just vid jul och man är glad att plocka bort buffén strax efter den 25e på kvällen för att inte återse den förrän nästa jul. Då blev det istället lamm i långa banor varav den ena kvällen med hederliga lammracks, med lite hemgjord potatisgratäng och sedan en lammbogsrulle späckad med pistagenötter, torkade aprikoser, vitlök och hackad persilja. Till den stekta gnocchi med pinjenötter och en grönsallad. Båda uppskattades av de andra skådespelarna i Norén-ensemblen och julefriden la sig över oss likt snön som tyngde våra elstolpar och orsakade strömavbrott mitt under själva jullunchen...
 
Lammbog med gnocchi, hack av ekologiska torkade aprikoser, pistagenötter, vitlök och persilja och lite ströbröd. Späcka den utbankade bogen och rulla ihop och bind köttet. In i ugnen i ca 140° tills lammet har en innertemperatur på ca 65°. Låt vila i folie efteråt. Skär i skivor.
 
 
 
 
 
 
 
Lammkotletter, haricots verts, potatisgratäng, tunt skuren potatis varvad med smör, en skvätt grädde och vitlök. Ugnen på ca 200-225° i 40 minuter.