Saffranskaka
Var hemma på en snabb glögg hos en av mina väninnor som aldrig lämnar något åt slumpen. Där glider vi spontant in för att slå ihjäl en timme och framme på bordet så står en nybakad saffranskaka, bara sådär. Här under ser ni mästerverket:
Jag tänkte genast att den ska jag kopiera och också bara låta stå där på bänken, bara sådär. Ifall någon kommer förbi. Vad jag inte räknat med var att 3 minuter efter jag ställt in min i ugnen blir det strömavbrott. Jag tar ut kakan för att ställa in den 20 minuter senare när strömmen kommer tillbaka. Sedan går strömmen igen, i 10 minuter, sätter in den när den kommer tillbaka och låter den vara inne några minuter till då strömmen går för tredje gången! Denna gång i ca 10 timmar. Den stackars misshandlade degiga, mjuka kakan åker morgonen efter in en fjärde gång i ugnen och den ser ut som fan när den kommer ut, men är gudomligt god. Se nedan:
Jag rekommenderar ingen att följa min gräddning, utan kör istället ca 40-45 min i 175° och bo någon annanstans än i Sverige i december så finns alla möjligheter till en lyckad kaka.
200 g rumsvarmt smör, 2 st ägg, 3 dl socker, 2,5 dl mjölk, 1 påse saffran. Blanda allt, men vispa inte länge. Tillsätt 4 dl mjöl och och 2 tsk bakpulver som du blandat innan. Smörj och bröa en form och grädda. Helst utan fyra strömavbrott! Pudra på vaniljsocker när kakan kallnat!
Kommentarer
Trackback