Spaghetti ragú
Är detta världens vanligaste maträtt? Är det en av världens godaste maträtter? Detta är en av de få rätter jag kommer ihåg från 70talet. Då skakade man ur varenda vattedroppe ur pastan, så att den riktigt klibbade ihop och så hade man burkchampinjoner i såsen, som var ganska torr och tråkig. Inga långkok på nötkött, gris och kycklinglever som i Bologna där inte. Som tur är har man fattat lite sen dess och ätit en och annan riktigt god ragú. Lättast gör man den såklart på köttfärs, men ska det bli riktigt bra så köper man fina bitar av nöt-gris-kalvkött och kycklinglever, kokar dem länge och sedan tar man upp bitarna och hackar dem.
Jag gör hursomhelst en sofrito först, finhackad morot, stjälkselleri och gul lök och bryner sakta i olivolja. Tillsätt tomatpuré, torkad timjan, lite socker och två burkar körsbärstomater på burk till ca 1,5 kg köttfärs. Bryn köttet eller köttfärsen och koka allt sakta och länge med lite vitt vin och kalvbuljong. Ju längre desto godare sås.
Kommentarer
Trackback