Food-bästa lunchen i stan

Det var en gång en liten flicka som strök kockskjortor på restaurang Tranan. Hon fick 23 kr/h och det var helvetiskt varmt att stå i det litet kyffet bakom köket varje eftermiddag efter skolan och stryka. Hon var absolut längst ner i hierarkin och inte många tog notis om henne och ännu mindre uppskattades hennes arbete. Det var dock en snäll person som ibland hälsade på henne och tackade för de stärkta skjortorna innan hon slank iväg för att stämpla ut och gå hem för dagen. Han var kock, kom från Sydafrika och hade hamnat i Sverige av någon outgrundlig anledning. Kan det varit kärlek? Flickan gick vidare i livet, lika stärkt av den arbetsamma uppgiften som de av henne stärkta skjortorna. Sedermera stötte hon på den snälla kocken igen och hon betalade tillbaka genom att så ofta hon kunde, gå till hans lilla restaurang. Det hände sig till slut att hon tyckte att det var den bästa restaurangen med den godaste maten och det enda ställe hon kunde gå och sitta alldeles själv och titta på när kockarna jobbade och fråga hur de gjorde och fick alltid snälla svar och blev så omhändertagen. Hon har dock lovat att inte lämna ut några hemligheter, men hon kan alltid bjuda på en bild från lunchen häromdagen. Köfte. Och bjuda på sitt eget recept:
 
Lammfärs
1 riven gul lök, 2 hackade vitlöksklyftor
malen spiskummin, koriander, kanel, paprikapulver 
2 äggulor, lite dijonsenap
salt, peppar
forma till avlånga dolmar
hackad färsk mynta eller fetaost att stuffa in i köften om man vill
servera med en yoghurtsås med tex. riven avrunnen gurka och hackad persilja och bulgursallad
 

Så här kan det se ut på kockskjortsstrykerskans eget turkiska bord
Bulgursallad och Zucchinibiffar med mynta

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback