Galette

 

Klassisk fransk efterrätt-galette. Funkar året runt. 

Recept: 12 g jäst, 1 msk ljummet vatten, 150 g rumsvarmt smör, 1 ägg, 0,5 tsk salt, 4 msk socker, rivet citronskal från minst en ekologisk citron, 4,5 dl ekologiskt vetemjöl

Det finns massa recept på galette och man ska säkert följa massa regler, men jag har alltid bara tagit ingredienserna i ordning och sedan knådat ihop degen för hand. Degen ska jäsa i ca 40 min under handduk och sedan trycker jag ut den till en rundel, viker upp kanterna, hyvlar lite mer smör över och sockrar ytan. Sedan skjuts in i ugnen i typ 8-10 minuter. Man kan ju ha satt på ugnen på 250° innan också. Oma kommer ihåg. Det blir enklare så. Servera med grädde och färska bär. Eller kanske björnbärssylt och röra på creme fraiche, citron och vaniljsocker. Man gör som man vill!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback