Vichyssoise / Crabcakes med pepparrots-och rättika crèmefraiche
En liten soppa för de stackars tonårsbarn som har spänt tandställningen blir bra mat för dem men kan även räcka till förrätt. Efter det crabcakes. Kom ihåg ett gammalt recept från svunna tider när jag tittade på Mat-Tina på tv. Eller, det var egentligen inte jag som tittade. Det var min man, som av någon outgrundlig anledning tyckte att hon var sexig och skickade recepten på mail efter varje program. Jag tror det jag ungefär såhär:
Krabbkött ( på burk brukar jag ta men är du ambitiös, plocka av krabbköttet från färska ) ca 200g
4 potatisar ( kokta och sedan pressade )
citronzest och citronsaft
hackad dill
finhackad rödlök
salt peppar, tjoffa ihop allt och forma till burgare, vänd dem i sesamfrön. Stek i olja och smör.
Crème fraiche 2 dl, gräddfil 1 dl, riven rättika (ca 1-2 dl), riven pepparrot (ca 1 msk), hackad gräslök.
Vichyssoise
1 schalottenlök, 4 st vårlök, 5 hackade mandelpotatisar, stek i smör
Häll på 5 dl kalvbuljong, 2 dl vitt vin, 6 dl grädde. Koka 15 min ca. Smascha med foodprocessorn. Ät! Om man vill elegantisera den lite kan man hälla på lite tryffelolja! Undrar vad Gwyneth äter ikväll?
Kommentarer
Trackback