Egg Benedict
Efter en lördagkväll då vinet flödade och timmen blev sen kan det vara gott att slafsa i sig lite närande ägg, lite skön hollandaise och lite salt bacon. Då kan man lätt längta efter att teleporteras till någon fransk liten bistro där man kan få inmundiga denna förföriska rätt, men har man inte något sådant ställe runt hörnet och man orkar slå en hollandaise, kan man lika gärna stanna hemma och göra det själv.
Om man inte orkar göra egna English muffins kan man köpa de färdiga eller ta vanligt rostat bröd som underlag. Egentligen ska man nog ha skinka men bacon passar lika bra.
Hollandaise:
1 lagerblad
8 vitpepparkorn
1 finhackad shalottenlök
2 msk vitvinsvinäger
4 msk vatten
4 msk vitt vin
Koka ihop detta och låt det reducera till hälften.
Smält 180 g smör, låt svalna lite
Sila reduktionen, slå i 3 äggulor och var noga med att göra detta över ett vattenbad eller på mkt svag värme.
Blanda detta och börja strila över det smälta smöret under vispning. Smaka till sist av med lite vitpeppar, några droppar citron samt lite worcestershiresås.
Pochera äggen i sjudande vatten i ca 5 minuter. Lägg dem på brödet, bacon samt slå på såsen. Ät och njut.
Kommentarer
Trackback