Italiensk kycklinggryta
Det här recpeptet fick jag av min gamla svärmor (som i själva verket är en ung, snygg fd fotomodell) och hon i sin tur hade fått det från DN någon gång i tidernas begynnelse. Hur man exakt ska göra kommer ingen ihåg längre, men jag gör så här och det brukar gå så bra så. Hur skulle det inte det, med ingredienser som kapris, sardeller, citron och oliver? Kanske några av de viktigaste sakerna att ha i ett kök eller på en öde ö!
2 kycklingar (styckade) eller köp färdigstyckade delar
Gör en marinad på olivolja, saft och zest från 2-3 citroner, samt vitlök, lägg i kycklingen i några timmar
Bryn kycklingen och lägg över i en gryta, pudra på vetemjöl
Lägg i 2 buljongtärningar eller kycklingfond, samt en stor klick tomatpuré. Tillsätt vatten, vin och marinaden så att det knappt täcker kycklingen.
Koka sakta i 30-45 minuter eller tills kycklingen verkar klar. När den kokat i 20 minuter, lägg i 10 hackade sardellfiléer, samt minst en burk kapris. När det är ca 10 minuter kvar, dra i minst en burk svarta oliver. Servera med en god tomatsallad till med finhackad lök, sherryvinäger och olivolja. God rostad potatis funkar också.
Kommentarer
Trackback