Shabu shabu
Slötittade på Mat-Tina på tv och det går ju knappt att ha ljudet på, för hennes dialekt är rent outhärdlig att lyssna på. Dessutom lismar hon kolossalt för de gäster hon hälsar på och som om det inte det vore nog, så är hon en verbal katastrof som både svär och har dåligt ordförråd. Turligt nog verkar hon kunna laga mat, eller åtminstone inspirera oss att laga mat, så nu inspirerar jag vidare:
Shabu shabu- god, nyttig japansk buljong
1 liter vatten, 3 citrongrässtjälkar som man krossar med skaftet på kniven. 4-5 tunna skivor citron, 1 dl mirin, 1/2 dl risvinäger, 2 msk soya, 2 tsk sambal oelek, 3 tsk salt. Koka upp och koka i ca 10 min. Låt dra med lock i ca 30 min. Hetta upp igen innan användning.
Skär fasligt tunna skivor av Wagyu biff eller oxfilé och lägg ner dem en stund i buljongen, gärna ihop med sockerärtor, tunna skivor av morötter och rättika och pak choi (eller vad du vill)
Här måste jag meddela att Mat-Tina lyckas! Den här såsen till kan man ha till detta men även till ungefär 1000 andra rätter. Den blev en riktig höjdare:
1 kruka bladpersilja. 1 kruka dragon, 1 kruka citronmeliss och 2 krukor mynta. 2 vitlöksklyftor, 2 msk dijon, 1 lime, saft och zest, 0,25 dl vatten och 1/2 tsk salt. Kör allt detta i en foodprocessor och droppa sedan i 1 dl olivolja tills såsen tjocknar.
Till hungriga barn, som rynkar på näsan åt denna konstiga, alldeles för grönsakiga rätt, gör man såklart ris till, med en stor klick smör samt finhackad gräslök i, så blir de glada också.
Kommentarer
Trackback