Nordafrikansk kycklinggryta med tabbouleh
Hacka upp följande varor ungefär så här. Köp kycklinglårfilé, ca 1-1,5 kg. Man kan ha i lite vad man vill i denna gryta, men jag hade zucchini, paprika och tomater hemma. Vidare behöver man de kryddor, som man använder mycket nere på den nordafrikanska övre kontinenten, spiskummin, saffran, gurkmeja, kanel, koriander, chili, kardemumma och färsk ingefära. Jag har inga recept att gå efter, så man får höfta till det lite som man vill beronde på hur många man lagar till, men jag gjorde för ungefär 8 personer. Alltså, alltid för mycket mat men med inriktning på att det ska finnas rester till hungriga fotbollsbarn eller om man som i Gevaliareklamen, plötsligt får oväntat besök. Det är dock svårt att få oväntat besök när man bor i innerstan, för man måste först ringa och fråga om koden, så hur spännande blir det då? I alla fall blir det inte oväntat.
Bryn kycklinglårfilé och pudra dem med mjöl. Stek lök, vitlök och grönsaker. Lägg också i skivad färsk ingefära, 1 påse saffran, 2 kanelstänger, 1 tsk av varje krydda ovan. Häll på några deciliter vatten och en skvätt kalvfond. Koka på svag värme tills kycklingen är klar, ca 25 min. Strax innan slutet tillsätt skalad mandel, sultanrussin och dadlar och /eller aprikoser. Salt och peppar tillsätter man också, men det kanske comes without saying?
Koka bulgur enligt anvisning på paktetet. Press 2 vitlökskyftor, hacka en kruka färsk mynta och lika mycket bladpersilja. Skär tomater i fina små tärningar och även gurka (eller som jag tog, sockerärtor) i små bitar. Servera till grytan. Om man vill kan man ha en klick turkisk yoghurt som man pressat en vitlöksklyfta i, på toppen av grytan. Kan också vara gott att doppa bröd i grytan. Denna rätt kan man lika gärna göra med fisk också.
Kommentarer
Trackback