Pasta e fagioli
Enklaste, godaste, billigaste. Stärker såväl kropp som själ. Finns många sätt att göra den på, men jag gör så här.
Blötlägg en påse borlottibönor över natten. Koka dem sedan i 1,5 h tills de är mjuka men har tuggmotstånd.
Hacka och skär en stjälk blekselleri, en bit rotselleri, två morötter, 1-2 vitlöksklyftor och två gula lökar. Fräs i olivolja. Tillsätt tomatpuré och kycklingfond eller lantbuljong och ca 1,5 l vatten. Koka upp och låt sedan koka långsamt- makes sence?- i ca 45 min. Stek pancetta som du köpt i lite tjockare bitar och skurit till tärningar (eller byt ut mot bacon eller tärnat rökt sid-eller bogfläsk) och hacka färsk rosmarin och oregano och blanda i. Häll sedan detta i soppan och koka 20 min till.
Koka pasta, gärna orechiette. Tillsätt bönorna till soppan, koka 15 min till. Tillsätt pastan till soppan. Koka 5 minuter till. Om soppan känns för tunn kan man reda den lite. Om man vill ha den ännu matigare, kan man köpa färsk salsiccia istället för fläsket eller släng i båda, eller gör vad du vill. Servera med grovt riven parmen på soppa och gärna något härligt bybakat italienskt bondbröd. Drick en Chianti till, så känner du att du genast la till några extra år till ditt liv.
Kommentarer
Trackback