Släktfest
När släkten kommer och kalasar kan man antingen göra några lasagner och bjuda på lite rötjut så är de happy hela dagen. Man kan också exprimentera och göra något nytt, något man inte gjort förut och kanske hittat på lite, höftat lite och sedan hoppas på att det ska landa väl. Om släkten inte gillar det så är ju inte det hela världen. Man vet att de kommer tillbaka oavsett om det är äckligt eller gott. För sin självkänsla kan det ju vara bra om det lutar åt det senare, men vill man att släkten ska sluta dyka upp i tid och otid kan det kan vara bra om rätten inte faller väl ut. Nu gillar jag ju min släkt och turen var på min sida. Det blev ganska bra till slut. Och hur kan det inte bli det när högreven ligger och myser i ugnen en hel dag?
Gör en kryddblandning med ca 1 msk rosmarin, 1 msk oregano, 1 msk dragon, 1 msk timjan. Blanda med en vitlöksklyfta eller två och zest från hel citron. Blanda i lite olivolja och en klick chipotlepasta ( eller något annat lite starkare som tabasco ). Jag gjorde till 3 kg kött.
Gnid in högreven med det, lägg i gjutjärnsgryta el liknande och häll på vitt vin upp till hälften av mängd kött. Lägg på lock. Ställ in i 120° i ca 6-7 timmar. Vänd köttbitarna då och då.
Skär massa trevliga grönsaker, som morötter, rödlök, palsternacka, blomkål, haricots verts och zucchini, vänd runt med färsk hackad timjan och lite olivolja. Ställ in i ugn i 225° i ca 30-40 minuter. Grilla på ytan på slutet så dem får färg.
Dragonsås: ta skyn från köttet och koka ner den till hälften. Slå på 3 dl grädde, hel kruka färsk hackad dragon samt lite vitvinsvinäger. Låt koka ihop. Red om det behövs med lite maizena.
Ta isär köttbitarna, lägg upp på fat och slå på såsen. Gör en potatisgratäng. Varva skuren potatis med lite hyvlat smör på, liten skvätt grädde, pressad vitlök och salt och peppar. Gör ca tre sådana lager på varandra och lägg till sist på riven västerbotten. Parmesan om du vill ha italiensk touche.
Gjorde en sak till, rödkål som låg och puttrade i kalvbuljong lika många timmar i ugnen som köttet. ser sådär ut på bild, men satan vad gott. Häll bort kalvskyn, servera. Ja inte blir det lätt att hålla släkten borta nu!
Kommentarer
gudde säger:
ÄÄH de va såååå gott!!
de där köttet e ett av de goaste ja ätit!!
Trackback