Risotto-VM

 
För ett antal år sedan kläckte den självklara mittpunktens okrönte Suderkung idén om en risottotävling för grannar och vänner. Sedan dess är det sommarens begivenhet och tävlingen är för vissa ett mysigt knytkalas, där alla bidrar med en egenhändigt gjord risotto, dricker vin i glada vänners lag och där man provar sig igenom 15 olika risottos medan andra tar tävlingen på blodigt allvar. Det flygs in bläckfiskbläck, det tas med tryffel från Italien, korvar och ostar från Östermalmshallen och innovationerna flödar. Det göra efterrättsrisottos i Gotlandsstil, friteras risottobollar, man använder ris gjort på dinkel och vildris. Det kokas egna buljonger, det puttrar i grytorna flera dagar innan och affärerna töms på arborioris och carnaroli dagarna innan, så har man inte införskaffat det innan, är man rökt. 
 
En jury utses (vinnaren från föregående år) som provar blint och man får sin slot-tid på spisen (30min) så det vill till sig att man gjort en utmärkt mis en place innan man får sin stund i köket.
Detta är gjorde undertecknad en Risotto Porcini med rostat pancettahack, syrade tomater och friterade kronärtsskockor. Det räckte tyvärr bara till en tredjeplats (av 14 detta år) och den forne världsmästaren (år 2011) fick se sig slagen, förnedrad och vanärad. Hur pinsamt att ha en matblogg och inte kunna få till det bättre?
 
Om man mot förmodan är intresserad av att prova den, som synes ovan, beigeaktiga smörja, kan man helt enkelt blunda när man äter den, för trots missfärgningen blev smaken godkänd medan garnityret kunnat leva sitt eget liv utanför själva risotto-missfostret och kan rekommenderas till vilka andra rätter som helst.
 
KarlJohanssvamp, lök, buljong, olivolja, arborioris, körsbärstomater, inlagda hela kronärtsskockor, pancetta.
 
Svampbuljong:
gör en egen buljong genom att ta valfri svamp, svetta den i lite smör och en hackad gul lök. Lägg i en kvist rosmarin och 1 kvist timjan, salt och peppar. Häll på vitt vin och 1 liter vatten. koka ca 1,5 h under lock. Häll på mer vatten när buljongen reducerats och koncentrerats.
 
Risotto:
hacka 2 schalottenlökar, häll olja i pannan, lägg i lök och häll på 6 dl ris, rör runt en stund. Häll sedan på 1 dl vitt vin, och vispa ofta. Häll sedan på buljongen i omgånger och koka sakta och under omrörning till riset känns klart ca 20-30 min. Montera ner en näve riven parmesan och en stor klick smör på slutet. Blanda i svampen som man stekt med hackad gul lök innan. Om man gör risotton med svampen i från början, som jag gjorde, så antar den en tråkig färg, men blir ljuvligt god.
 
Kronärtsskocka:
skär skockorna i fyra delar på längden. Fritera dem så de blir krispiga och får lite färg
 
Pacettahack:
skär pancetta i 2mm tjocka skivor, rosta på 200° i ca 10 min, låt svalna och rinna av på papper. Hacka med kniv. Gott att ha på de flesta maträtter jag kan komma på och ger härlig sälta till rätten.
 
Syrade tomater:
1/2 dl ättika, 1 dl socker, 2 dl vatten. Skålla tomaterna hastigt, kyl dem, skala dem. Lägg i lagen i minst 2h.
 
Buon appetito! Från en som snubblade långt ifrån mållinjen
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback