Slowfood nötkött med ångat sommargrönt, dill och gräddsås
Jag kör på med ett sousvide recept till, även om jag anar att jag är ganska allena om att låta halva köksbänken tas upp av den stora cirkulatorn för slowfood kokning av diverse råvaror. Det går alltså att göra detta i vanlig ugn också, men då ställa in en kastrull med vatten som ångar av sig inne i den. Eller bara ugnsrosta köttet på låg värme i många timmar.
Denna gång valde jag nötinnanlår i bit, ställde maskinen på 80° i 40 h. La även in lagerblad, dillkvist, salt och peppar samt en halv skalad gul lök i min vac-påse, förslöt den och lät det sedan stå och brumma i några dygn. Spadet som bildades hällde jag i en kastrull, tillsammans med 1 dl ättika, lät koka ner till ca 1 dl, hällde på 5 dl grädde och kokade upp. Ljuvlig sås uppstod, som jag hällde på köttet. Ångkoka de härliga sommargrönsaker du kan komma över, sparris, sockerärtor, morötter, broccoli så imponerar man på de flesta. Jag gjorde även syrade tomater till:
20 st körsbärstomater
skålla dem hastigt, kyl med kallt vatten och ta av skalen
lägg dem i en lag av 0,5 dl ättika, 1 dl socker och 2 dl vatten i två timmar.
Kommentarer
Trackback