Shrimp tempura
Skadligt gott är det med tempura-fritrade räkor och grönsaker. Köp inga räkor av släktet penaeid. Fiskemetoderna för vildfångade räkor i främst Asien förstör havsbotten och korallreven, de odlade förstör mangroveskogarna. Jag fattar inte riktigt vilka räkor man ska undvika och ska man riktigt hårdra det, ska man nog strunta i att äta jätteräkor av alla slag, liksom blåfenad tonfisk som är utrotningshotad. Har hört att amaebi, japanska räkor är mer ok att köpa liksom stora nordhavsräkor. Fråga hos fiskhandlaren. Jag köpte australiensiska hos Melanders och frågade noggrant om de var korrekta men känner mig skeptisk till om han bara ville sälja dem och inte drevs av samma rättsopatos som jag vad gäller utfiskningen och utarmningen av världshaven. Mycket kluven lägger jag därför ut detta recept.
Skala de godkända räkorna
Skär valfria grönsaker (tex broccoli, zuccini, morötter, blomkål)
Doppa dem i frityrsmet:
3 dl iskallt vatten (lägg i iskuber)
5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 tsk saft från citron
Blanda. Doppa. Fritera i ca 180°. Servera med chilimajo. Slå en majonäs, 1 äggula, ca 2 dl olja som du droppvis häller i matberedaren, 1 tsk risvinäger, salt och peppar. När majon fått önskad konsistens, blanda i 4 tsk sambal.
Kommentarer
Trackback