Apelsinmaräng paj
Inte för att jag behövde en enda efterrätt till efter brakfesten i Italien men det första som mötte mig när jag läste ikapp mig på några dagars Svenskan var ett recept på en härlig kaka. Den snodde jag rakt av och lägger ut här i sin helhet:
Pajdeg: 150 g smör, 4 dl mjöl, 3 msk socker, 1/2 tsk salt, 2-3 msk vatten, 1 äggula. Blanda. Tryck ut i en form.
Grädda ca 10 min 175°. Låt svalna.
Apelsincurd: Zest och saft från 2 apelsiner, blanda med 3 msk maizena i en kastrull. Blanda i 4 äggulor och 3 msk socker och låt den tjockna på spisen. När den gjort det, blanda i 50 g smör. Låt svalna.
Maräng: vispa de 5 överblivna äggvitorna tills det går att vända skålen upp och ner utan att det rinner ut. Blanda i 2,5 dl socker.
Lägg på curden på skalet, sedan marängen, kör in i ugnen i ca 7 min, så marängen får färg. Ha den dock inte inne för länge för då skär dig curden. Ehh, som jag naturligtvis gjorde eftersom jag började göra Spotifylistor mitt i baket.
Enjoy!
Kommentarer
Trackback