Nobu black cod
Det här är bland det godaste jag vet. Nobu´s torsk, eller Zuma's, som i mitt tycke är typ likadan. Det är ofta de första restaurangerna jag går till när jag är i NYC, London eller Miami. Satt nyligen själv i baren på Nobu i Tribeca och åt ett pärlband av läckra små rätter men det är deras signaturrätt torsken, som jag tycker är så fenomenal. Enkelt att göra, kanske inte helt nyttig, då marinaden består av både socker och alkohol. Kanske inte helt politisk korrekt, då man antagligen inte ska äta torsk, men vatusan, man lever bara en gång.
Marinad: 4 msk sake, 4 msk sake, 4 msk vit Misopasta, 3 msk socker. Blanda och lägg fisken i marinad i 24 h. I know, jobbigt, men värt. Sätt ugnen på 200°. Grilla fisken (på en riktig utomhusgrill eller om du har ett lyxigt kök, inomhusgrill) på båda sidor så den får fin färg, stek klart den i ugnen i några minuter. Släng på lite av marinaden. Servera med gurksallad med citron på, edamame eller annat grönt. Ris, om man nödvändigtvis vill ha kolhydrater.
Om man googlar på Nobu´s Black Cod, så ser det väldigt elegant ut. De gör också sin marinad lite annorlunda. Tyvärr lyckas jag inte få till det lika snyggt, men så har jag bara gjort denna rätt en gång. De skickar troligen ut några tusen om dagen, så de vinner fototävlingen. För denna gång...Man rekommendrar ofta Gewurztraminer till asiatiskt pga sin låga syra, fyllighet och parfym, och visst, någon trevlig Alsaceproducent kan säkert charma mig, men jag tycker att Riesling med lite restsötma fungerar bra.
Kommentarer
Trackback