Polpette Fritte con pomodori gratinati
Vinet får som sagt råda. Är man sugen på ett glas rött eller två, från de sydligare trakterna av Italien, tex Campania med de utmärkta vinerna från Taurasi, Fiano di Avellino eller Greco di Tufo (de två sistnämnda är vita) så bör man laga något som passar till. Då kan man ge sig på friterade köttbullar och sedan lite gratinerade tomater och kanske lite rostad blomkål med citron och kanske ytterligare bryna lite vitlök och peperoncini i olivolja och få till en god pasta till, ja, då finns det inte mer att tillägga denna fredagkväll, mer än, TACK! Tack Gud för att du skapat den italienska maten och det italienska vinet och vad än tokgalningen Berlusconi än hittar på för att fördärva, förstöra, förtära och smolka ner detta underbara land, så kan ingen komma och säga något om vad de hittar på i köket och på vinåkern.
5-600 g nötfärs
3 ägg
100 g parmesan
3-4 msk hackad persilja
100 g mortadella
1 dl ströbröd
1 dl mjölk
5-6 dl olja att fritera i
Kör parmesan, mortadella pch persilja i food processor (eller hacka och riv allt)
Blanda ihop allt och forma till köttbullar. Vänd sedan runt dessa i ytterligare ströbröd och fritera dem på båda sidor tills de är färdiga.
Pomodori gratinati
3-4 stora tomater, dela dem på hälften och gröp ur kärnorna
1 stor gul lök
1/2 dl ströbröd
3 msk hackad persilja
3 msk hackad basilika
12 sardellfiléer, hackade
2-3 msk kapris
olivolja
1/2 pepparfrukt
ströbröd
Stek löken, tillsätt sedan persiljan, basilika, sardeller, kapris och peperoncinin och stek. Häll i ströbröd, rör runt. Lägg blandningen i de urgröpta tomaterna. häll på lite ströbröd och ringla på lite olivolja. Gratinera i ugnen på 180° i ca 45 min.
Gratinerat blomkålskrisp: skär en hel färsk blomkål tunt, tunt, så det bara blir krisp av den och ringla på olivolja och saften från en hel citron och ställ in i ugnen på 200° i ca 15 min. Eller tills den får färg. Gott till...
Kommentarer
Trackback