Saffransfisksoppa
Blev inspirerad av den gulliga, lite halvtramsiga, men ack så romantiska fimen "Små citroner gula" och gjorde en fisksoppa till söndagsmiddag. Är man helt galen och matnördig gör man såklart sin egen fiskfond, men det går bra att köpa fond färdig nuförtiden.
2 morötter
1 fänkål
2 gula lökar
1 purjolök
en liten bit rotselleri
Hacka allt detta i små tärningar. Bryn i panna med smör. Tillsätt några klickar tomatpuré och ca 4 dl vitt vin.
Häll sedan på 12-15 delade körsbärstomater och ca 1 liter fiskfond. Jag hällde i lite hummerfond också.
Koka ca 8 min. Tillsätt 3 dl grädde och 1-2 påsar saffran. Koka upp och lägg sedan i valfri fisk. Jag la i lax och torskrygg som jag delat i mindre grytbitar, sedan två nävar färska räkor och sist färska musslor. Lägg på locket någon minut så det kokar upp. Spruta på lite citron och hackad persilja. Ät direkt. Undvik att röra runt för mycket. Beroende på mängd fisk och skaldjur så blir det aningen väldigt soppigt eller väldigt grytigt. Vill man mer ha gryta så tar man inte lika mkt fond. Gör en aioli till; 1 äggula, 1 vitlöksklyfta, salt och peppar. Tillsätt olja, sakta och sipprande, under kraftig omrörning. Antingen för hand eller i foodprocessor. Tips: om den skär sig, prova att ta 1 msk iskallt vatten, rör sedan kraftigt igen. Brukar hjälpa.
Kommentarer
Trackback