Vårlig kyckling
Om man är svensk så vet man hur det känns att vara instängd som i en gjutjärnsgryta åtta månader av året. Det är som att vi leker kurragömma med solen och ljuset, bara det att det är hela tiden solen som gömmer sig och vi får leta. Taskigt! Då kan man bli lite glad när solen fortfarande är upp kl fyra och man känner igen våren när instagram översvämmas av glada stockholmares långpromenader, detoxjuicer för att komma i bikinin till beach 2013 och bilder på de nyaste, fränaste solglasögonen. Jag börjar alltid med att undra om jag är sugen på vitt eller rött och eftersom jag fick vårkänslor i mig så blev det en vit bourgogne och vad passar väl bättre till än lite härlig vårkyckling?
Skålla körsbärstomater. Ta av skinnet, lägg dem i marinad på 1-2 tsk Dijon, lite olja och vinäger, sat och peppar. Låt helst stå hela dagen. Servera dem ljumma ihop med kycklingen och de övriga grönsakerna.
1-2 ekologiska kycklingar beroende på storleken på sällskap.
Rumsvarmt smör som man rör torkad rosmarin, citronzest och vitlök i. Gör små snitt här och var i kycklingen och tryck in dessa smörklickar där. På några ställen kan man också pressa in små vitlökskyftor. Gnid in den med citronzest och vitlök, salt och peppar. Skär några citronskivor och lägg på. Sätt in i ugnen på ca 200° tills den har en innertemp. på 72°.
Bryn 1-2 scharlottenlökar i smör. Koka snabbt upp broccoli, sockerärtor, sparris e.d och när de är klara släng i dem i scharlottensmöret och slunga runt en stund. Salt och peppar.
3 burkar kronärtsskockshjärtan
Skiva dessa, lägg i botten på en smörad ugnsform. Gör en blandning på några nävar riven parmesan och 3 dl grädde och häll över. Salt och peppar. Gratinera i ugn i 10-15 min.
Servera gärna med ugnsstekt potatis med rosmarin och olivolja.
Kommentarer
Trackback