Grillafton
Grillad flankstek med ramslöksemulsion, chèvrekräm, rostad pancettapotatis pch grillade primörer.
En svensk som bor utomlands glömmer lätt bort hur vi har det här hemma. De umgås i varandras trädgårdar, på cocktailpartyn, lättklädda med lågskor. Slipper överlevnadsdräkter, fnasig hud och pisksnärtssnö i ansiktet à la Emil i Lönnerberga när han åker med Alfred till Mariannelund. De vet inte hur glada vi blir när det blir maj månad och de japanska körsbärsträden slår ut i Kungsan, hur emotionellt kära vi blir i våra partners, hur snara vi arbetsgivare blir att höja våra anställdas lön och hur lätt vi lättar på plånkan när tonårsdöttrarna tjatar om nya vårjackor och examensklänningar. Tårarna trillar av lycka när vi den första varma vårkvällen får och kastar av oss ytterkläderna, köper lika mycket kött som skulle stilla årskonsumtionen i ett större land i Afrika under ett år, brassar på grillarna och är så osedvanligt nöjda. För en kort sekund. Men den sekunden är värt allt. Hela vinterns mödosamma strävan, allt vi längtat efter. Vi märker inte ens att graderna droppat till 8 och att det regnduggar när vi står där vid grillen och drar in dofterna av sommarsverige, syrén och marinerad entrecote. Nej, åh, vi får lägga på vårt kött på grillen, vi äter ute, vi öppnar rosén, vi lever. Vi är SVENSKAR. Och vi njuter.
Ingen svensk behöver skrivas på näsan om hur man grillar kött och grönsaker. Däremot kanske inte alla vet hur man svänger ihop den nya inne-örten ramslök till en härlig emulsion att servera till köttet, så därför påminner jag:
Ramslöksemulsion
1 näve mixad ramslök (mix i stavmixer)
2 dl olivolja (blanda med ramslöken)
2 äggulor
1 tsk dijon
1 tsk vitvinsvinäger, blanda dessa tre
Tillsätt sedan droppvis ramslöksoljan och slå den som en majonäs. Servera till köttet.
Chèvrekräm eller fetakräm.
Smula osten, sätt till 1 dl turkisk yoghurt, finhackad timjan samt en vitlöksklyfta.
Kommentarer
Trackback