Porchetta
På fläskarré fast det egentligen skall vara på fläsksida. Har dock lite svårt för svålen på den men är man inte äckelmagad så köp sida. Det kan möjligen bli saftigare. Och lite juicy vill man ju ha sin gris, inte torr och tråkig. Skär upp den på längen och banka ut den så mycket det går. (http://www.ica.se/recept/matskolor/kott-kyckling/flaskkarre-till-porchetta/). Späcka den med en blandning av hackade örter tex. persilja, rosmarin, timjan, vitlök, basilika och gnid ut över hela köttsidan. Jag gjorde denna gång det jag brukar med hela köttstycken, späckade den med 1 hel finhackad stekt fänkål, inkråmet från tv st färska salciccias, pinjenötter, finhackad scharlottenlök, 1 vitlöksklyfta, örter samt riven citronskal.
På vinterna tycker man man kan trycka in lite dadlar eller aprikoser och pistagenötter också, så blir det härligt. Rulla den, bind den hårt och bryn steken runt om. Sätt in i ugnen på 140° i ca 2,5 h. Innertemperaturen skall vara ca 70°, inte mer.
Servera med goda ugnsstekta grönsaker eller en grönsallad med sparris och tomater. Till detta gjorde jag även en blank risotto med ramslökspesto. Alltså byt ut basilkan mot ramslök.
Kommentarer
Trackback