Indisk curry masala med dum gobhi
När novembermörkret sänker sig över oss och varannan svensk önskar att de fötts vid ekvatorn, att de vunnit på lotto så de kunnat åka till ekvatorn eller att de åtminstone varit lite mer kontinentala så att deras stackars kroppar och själar inte känts så förfrusna både utan och innan, så har jag åtminstone receptet för att tina upp oss en smula, för en liten stund. En kryddig, mustig, varmblodig masala.
2 hackade chilis, 2 hackade bananscharlottenlökar, 1 stor bit riven ingefära. Stek detta i matolja. Skär 4 tomater i småbitar och släng i.
Tillsätt 1 tsk paprikapulver, 2 tsk garam masala, 1 tsk gurkmeja, 1 tsk korianderpulver, 1 tsk kummin, 1 tsk fänkål och en kanelstång. Svetta kryddorna ihop med löken mm. Lägg i 2 msk tomatpuré.
Slå på 2 dl naturell yoghurt och 2 dl grädde. Koka ihop. Smaka av med saft från citron, salt, peppar och en nypa socker.
Tillsätt tex stekta kycklinglårfilébitar eller valfri fisk eller paneer eller gör som ovan, koka nötkött (högrev) separat i en ugnsfast gryta i ugnen på 100° i ca 12 h. Slå på vatten om köttet kokar torrt. Eller om du har en sous-vide, koka köttet i 2 dygn på 48°. Skär sedan upp köttet, lägg det i curryn, låt koka ihop tills köttet känns färdigt. Tillsätt mer grädde och yoghurt om det behövs.
Servera gärna naan till:
1 påse torrjäst, 3 dl ljummet vatten, 4 tsk socker. Rör ihop. Tillsätt 100 g smält smör. Därefter 1 tsk salt och 8 dl mjöl. Gör platta, tunna, runda bröd genom att tex kavla dem. Stek dem sedan i matolja i panna, servera direkt.
Servera också gärna dum gobhi till:
Skär och bryt buketter från 1 blomkålshuvud. Gör en blandning på 1 dl yoghurt, 1 tsk chilipulver, 1 tsk gurkmeja, 3 tsk riven ingefära, 1 tsk garam masala, 2 st hackade tomater, salt. Bryn buketterna i en gryta i lite olja. Slå på yoghurtblandningen och rör runt blomkålen. Låt det ånga under lock i ca 15 minuter. Rör om då och då. När all vätska ångat bort och blomkålen är mjuk är det klart.
Kommentarer
Trackback