Franska fishcakes
Mycket trevlig vardagsrätt som kan varieras i det oändliga. Fiskkakor thai-style känns numera ungefär lika vanligt i den svenska köken som falukorv med makaroner. Jag gjorde mina i "fransk stil". Tycker jag själv i alla fall. Och vem ska säga emot?
1 kg fisk ( färsk lax och hälleflundra tog jag )
1 ägg
0,5 dl ströbröd
1 msk torkad dragon (eller hackad färsk)
1 schalottenlök
1 vitlöksklyfta
en halv purjo, finstrimlad
1 msk dijon
skvätt olivolja
Kör fiskfilen i mikro, men väldigt kort så bitarna fortfarande har lite storlek och inte blir finpulveriserade. Hacka lökar och blanda i färsen samt de övriga ingredienserna. Stek de på låg värme i olivolja tills de får fin färg och är precis genomstekta.
Tartarsås: 1 schalottenlök, 1 burk kapris, hackad färsk dragon, 1 riven morot, 1 dl hemgjord majonäs och 1 dl creme fraiche. Blanda.
Servera tex gurksallad till. Jag sprutade på lite citron samt hackade mynta på. Persilja känns kanske lite mer franskt, men mynta ger rätten en härlig smak.
Kommentarer
Trackback