Hälleflundrafilé med anjovissås och dinkel
Var på underbara, magiska Ett Hem häromkvällen och för att vara på säkra sidan var jag där två kvällar på raken och åt samma utomordentliga meny. Det gjorde mig inte ett dugg, gav mig snarare inspiration och jag gjorde således en variant på det jag inmundigat och inte kunnat glömma på flera dagar.
1 kilo vis fisk (gösfilé. hälleflundra, abborre tex)
5 dl grädde
1 liten burk anjovis
1 stor sharlottenlök
färska tomater
Stek lök, mosa anjovisen och häll även på spadet, sedan häll på grädden och låt koka ihop. Peppra lite.
Stek fisken i smör. Koka dinkel enligt anvisningar på paktetet. Klyfta tomaterna och kör i ugnen på 200° i ca 10-15 minuter. Man kan om man vill piffa till det lite, strö på lite hackad persilja eller gräslök, men det går också bra att äta det precis så enkelt som ovan, med bara några få ingredienser. Men tänk på att välja ut de finaste tomaterna, den mjällaste, färskaste fisken. Det duger inte att ta djupfryst torsk och holländska drivhustomater. Inte ens den förtrollande, hänförande anjovissåsen skulle kunna dölja den tristessen och smakmagin skulle utebli.
Kommentarer
Trackback