Lasagne på högrev och Barolo
Ser ju inte sådär dödskul ut och hur många lasagne har man inte ätit i sitt liv? Det är en ugnsrätt från slutet av 1300talet, kanske från Emilia-Romagna och katten Gustafs favoriträtt. Även min, om den görs bra. Man ska ha lasagneplattor, bechamelsås och köttfärssås eller vegetarisk med spenat eller svamp eller något annat man känner för och gratinera den i ugnen. De som säljer lasagne som halvfabrikat borde gå en kurs i hur man lagar mat eller ännu hellre börja med något annat yrke för någon stolthet över sitt hantverk torde de inte kunna känna.
För att piffa till det hela, gör jag som följer:
Stek 4 schalottenlökar, bryn 1,5 kg färs på högrev, häll på en halv till en hel flaska Barolovin. Lägg i 500 gram körsbärstomater. Lägg i färsk timjan och rosmarin. Koka sakta i ca 2 timmar.
Gör en hemgjord bechamelsås. Smält en stor klick smör, blanda i några matskedar mjöl och rör sedan (hela tiden) i nästa en liter mjölk. Inte för hög värme, rör tills den tjocknar.
Smörj en form eller lägg i bakplåtspapper (obs snyggt vid servering) , ta färska lasagneplattor, varva med dem, färsen, bechamelen och riv mycket parmesan som man lägger mellan lagren. Toppa med riven gruyere.
Kommentarer
Trackback