Soyamarinerad lax, wasabimayo och teriyakisås
Från min favoritrestaurang Food kommer inspirationen av denna rätt. Jag åt den för ett tag sedan, 4 gånger på en vecka där, men då var den serverad som en matig lunchrätt. Jag gjorde om den till förrätt och detta är min tolkning, fritt efter sedvanlig utfrågning av kockarna om hur man lagar deras mat.
1 sida Salmalax
Grava den i lika delar salt som socker. Jag tog 2 msk av varje och gravade den i tre timmar.
Skölj av den och häll på lite svampsoja på båda sidor. Lått den marineras i ca en timme.
Wasabimajonäs:
slå en majo på 1 äggula och ca 2 dl matolja
Blanda i en klick wasabi, som du flinkt snott med dig från sushirestaurangen du åt lunch på samma dag.
Teriyakisås:
1 bananschalottenlök (finhackad)
1 dl kycklingfond
1,5 dl japansk soja
1 dl socker (palmsocker helst)
0,5 dl mirin
1,5 dl vitt vin
Fräs löken, tillsätt allt annat och koka ihop till hälften.
Kommentarer
Trackback