Casserole
Det här äter man i Turkiet. Det är en gryta som serveras med lamm, kyckling, grönsaker eller skaldjur eller allt i samma gryta. Denna med skaldjur, men vill man göra det med kött eller kyckling stekes dem separat innan man lägger dem i casserolen.
Gratinerat med ost blir det förföriskt gott. Jag vet inte riktigt hur man gör detta, men jag tror så här:
1 zucchini
1 gul paprika
1 gul lök
2-3 tomater
1 vitlöksklyfta
10 champinjoner
1 msk tomatpuré
saft från en citron
1 msk torkad oregano
1 tsk krossade kumminfrön
riven ost
sumak och chiliflakes kan tillsättas om man har det hemma eller vill ha lite sting
skaldjur, kyckling eller lamm
Skala och tärna grönsakerna. Stek zucchini, lök och paprika en stund och tillsätt sedan champinjoner och sist tomater. Häll på tomatpurén och låt sjuda en stund tills det blir såsigt. Lägg i valfria skaldjur, men gärna räkor och bläckfisk (eller kyckling -i kuber- eller fisk som du först tillagat genom stekning eller pochering). Lägg allt i en ugnfast form, ös på massa ost och gratinera på 225° i några minuter, ät genast, Doppa bröd i såsen för att missa en droppe eller tugga av denna ljuvliga rätt.
Om man vill ha det ännu matigare kan man också ha potatis i. Eller aubergine.
Kommentarer
Trackback