Steak i pita med rostad paprika

     
 
 
     
 
Rosta 2-3 röda paprikor hår, kyl dem, dra av skalet eller köp på burk
Hacka dem och blanda med två mosade vitlöksklyftor ( som gärna stekts i olivolja med skal på tills de är mjuka)
Tillsätt basilika, salt och peppar
Sätt färg på 2 finhackade scharlottenlökar och häll i mycket färsk spenat i olivolja och smör i pannan
Stek kött (flank, ryggbiff tex) gärna utbankat som en steak minute 
Vila köttet i paprikaröran i ca 10 minuter, vänd runt den efter 5 och låt köttsaften mysa till sig med röran
Gör en sås på turkisk yoghurt, men lite till av den stekta, skalade, mosade vitlöken och salt och peppar
Servera i goda bröd, som tex pitabröd e.d. Jag har gjort pitabröd ovan i bild, men jag glömde plata ut dem så därför ser det ut som frukostbullar. Vill man vara extra lat, kan man köpa färdiga pita och lägga en snabbis på grillen, så blir de goda.
 

Friterad blomkål

 
Friterad blomkål. Gör en frityrsmet:
3 dl iskallt vatten (lägg i iskuber)
5 dl mjöl
1 tsk bakpulver
2 tsk saft från citron
Vispa upp, Doppa blomkålsbuketterna och fritera direkt i ca 180°
Servera med en sås på turkisk yoghurt, färsk hackad mynta, citronzest, salt och peppar (vitlök frivilligt)
 
 
 

Smörstekt färskpotatis

 
Koka 1 kg färskpotatis. Trycke till varje potatis med en stekspade eller liknande, så den blir platt på ovan och undersidan. Stek en halv vitlök med skal på, i olivolja. Lägg i potatisen och stek på båda sidor tills du får en krispig yta.
 

Ricotta och grillat bröd

 
Godare än godast. 
Vispa upp en burk ricotta, riv i 1 dl parmesan, klipp ner färsk timjan, salt och peppar och doppa olivoljepenslat-och-flingsalt grillat bröd i. No more words.
Gör egen ricotta om du är mkt ambitiös.
5 dl mjölk, 2,5 dl grädde, 1/2 tsk salt, 2 tsk citronsaft. Koka upp mjölk, grädde och salt. Ta bort från värmen, häll i citronen. Vispa tills den stelnar något. Låt stå i 5 minuter. Lägg en silduk över en finmaskig sil och låt stå över natten i kylen.