Isterband
Ramlade snabbt ner i husmansträsket igen. Vad gör man inte för barnen? Förväxlade på BB är vad de måste vara mina barn. De gillar inte min "konstiga" mat. Därmed fick det bli småländska isterband med stuvad potatis.
Recept lär knappats krävas, men om någon mot förmodan inte vet hur man stuvar potatis, så kan jag tala om att man tärnar kokpotatis, kokar den sakta i mjölk, reder av med lite maizena på slutet, har i en klick dijon och hackad gräslök alternativt, dill. Så gör i alla fall jag.
Sesamstekt Salmalax
Våren är här och med den lusten att äta ljust&fräscht, att klä sig ljust&fräscht, att vara ljus&fräsch inifrån och ut. Ut med gräddsåser och potatismos, ut med paltbröd med fläsk och gratänger. Schas! Dessutom är det modernt att vara ljus&fräsch. Enligt tidningarna kan man komma i form på tre dagar, gå ner i vikt till påsk, tappa kilon till midsommar, se ut som stjärnorna, sminka dig rätt, ät rätt, umgås rätt, var smal, snygg och lyckad. Tjockisar är ute. Om de någonsin varit inne. Man är misslyckad om man inte har karaktär. Karaktär att leva rätt, leva ljust&fräscht. Medan de pumpar ut sina budskap på löpsedlarna om hur man ska banta, kritiserar de samtidigt modelvärldens smala ideal, men vem är det som använder media mest för att sprida budskapet? De själva såklart. Blunda för kvällstidningarnas ihåliga, hycklande budskap om ett lyckligare liv genom bantning, deras vansinnesjakt på anorektiska kändisar, vars varenda steg följs och vars bilder kablas ut i varenda magasin. De översvämmar oss med sin motsägelsefulla dynga. Ducka!
Ät balanserat, nyttigt och lagom. Köp bra råvaror. Träna regelbundet. Banta inte. Sluta läs skvaller och kvällspress. Lev ljust&fräscht.
Pensla laxen med olja, vänd den i sesamfrön, stek lätt på varje sida, så att kärnan fortfarande är rå.
Gör en sallad på mangoldblad, hyvlad zucchini, körsbärstomater, gul finhackad paprika och skär till en avokado och mangosalsa, som du sprutar lite limesaft på. Gör en dressing på färsk mynta, persilja och citronmelis, 1 vitlöksklyfta, 1 tsk dijon, som du mixar men 2 msk vatten. Häll sedan på olivolja dropvis och kör klart såsen i mixern. Ät som det är, eller gör jasminris till, i vilket man kan blanda i cocosflingor på slutet, en stor klick smör och finhackad gräslök. Ljust&Fräscht!!!
Lammfärslimpa med fetaost
1 kg lammfärs
2 ägg
2 msk dijon
2 dl grädde
0,5 dl ströbröd
hackad färsk timjan
2 paket fetaost, smulad
1 liten burk kalamataoliver
salt och peppar
Blanda alla dessa ingredienser, och lägg sist i den smulade fetaosten tryck ner lite oliver i smeten. Smörj och bröa en lång form, sätt in i ugnen i ca 30 min 200°.
Strimla ett spetskålshuvud, hetta upp olja i en panna och skiva i en vitlökslyfta samt riv skalet från en citron. Stek sedan kålen tills den mjuknar. Ät.
Stek gnocchi sakta i smör och olivolja. Rosta pinjenötter och häll på när de är klara, finhacka bladpersilja och strö på. Ät.
Sabayonnegratinerade bär
Skär upp valfria bär, men varför inte färska hallon, jordgubbar, björnbär och blåbär? Slå en sabayonne genom att ta 8 äggulor, 2 dl socker och 3 dl vitt vin, gärna Chabli eller vit Bourgogne. Blanda detta i en kastrull eller bunke och ställ på ett vattenbad. Vispa tills du ser ränder från vispen i smeten. Ta då av den och fortsätt vispa ett tag till, tills den svalnar något. Häll såsen på bären, ställ direkt in i ugn på 250° grill och med ugnsluckan delvis öppne, gratinera dem i ca 5 minuter eller tills de fått fin färg. Easy piecy!
Indian style chicken and salmon
Jag följer några stycken matroade personer på instagram. Det är en blandning av proffs och amatörer och oftast blir jag mest inspirerad av de riktiga matnördarna, som älskar varenda maträtt de ser, som lagar med hjärtat och som sprider massa nya härlig kunskap och inspiration till vad jag ska laga till middag. Självklart följer jag Jamie Oliver, som av någon konstig anledning (han är ju från England med kanske Europas sämsta matkultur) var en av de första jag började köpa kokböcker ifrån. Han måste slagit igenom i samband med att jag började laga mat hemma och inte gick på krogen sju dagar i veckan. Den nakna kocken var hursomhelst i Stockholm i fredags och inte fan var det för att träffa mig = sur. Som en hommage till honom lagade jag i fredags det han lade upp på insta samma dag. Det råkade bli indisk style med flatbread. Thanks Jamie, next time you´re here you come to my house and I'll give you a treat!
Skär kycklinglårfilé och färsk lax i lika stora kuber, bitar.
Gör en blandning på följande kryddor men ha en skål för fisken, en för kycklingen.
2 tsk spiskummin, 1 tsk koriander, 1 tsk gurkmeja, 1 tsk cayenne, 1 tsk sambal oelek, 2 tsk paprikapulver och blanda ut dem med lite olja. Lägg köttet resp. fisken i varsin sådan blandning och rör runt så allt blir ingnidet med kryddor.
Skär två gurkor i småbitar (avlägsna mitten på gurkorna först) Lägg detta i 2 dl turkisk yoghurt och 2 vitlösklyftor, salt och peppar.
Gör flatbread genom att ta 10 dl, 2 tsk bakpulver och blanda. Man kan också ta i kryddor om man vill, timjan, persilja, sumac eller krossade fänkålsfrön. Blanda sedan i 1,5 dl varmt vatten och 7 msk olivolja. Knåda och sedan låt degen vila en stund. Skär upp degen i ca 10 delar, platta ut 10 runda platta biltar och sedan stek dem i panna eller ännu hellre på grillen.
Stek eller grilla lax och kyckling, lägg det på brödet, sedan på med gurksalladen och ät right away. Jamie-du la aldrig ut något recept, så jag har hittat på det mesta, men jag hoppas det är nära originalet! Puss på dig
Shabu shabu
Slötittade på Mat-Tina på tv och det går ju knappt att ha ljudet på, för hennes dialekt är rent outhärdlig att lyssna på. Dessutom lismar hon kolossalt för de gäster hon hälsar på och som om det inte det vore nog, så är hon en verbal katastrof som både svär och har dåligt ordförråd. Turligt nog verkar hon kunna laga mat, eller åtminstone inspirera oss att laga mat, så nu inspirerar jag vidare:
Shabu shabu- god, nyttig japansk buljong
1 liter vatten, 3 citrongrässtjälkar som man krossar med skaftet på kniven. 4-5 tunna skivor citron, 1 dl mirin, 1/2 dl risvinäger, 2 msk soya, 2 tsk sambal oelek, 3 tsk salt. Koka upp och koka i ca 10 min. Låt dra med lock i ca 30 min. Hetta upp igen innan användning.
Skär fasligt tunna skivor av Wagyu biff eller oxfilé och lägg ner dem en stund i buljongen, gärna ihop med sockerärtor, tunna skivor av morötter och rättika och pak choi (eller vad du vill)
Här måste jag meddela att Mat-Tina lyckas! Den här såsen till kan man ha till detta men även till ungefär 1000 andra rätter. Den blev en riktig höjdare:
1 kruka bladpersilja. 1 kruka dragon, 1 kruka citronmeliss och 2 krukor mynta. 2 vitlöksklyftor, 2 msk dijon, 1 lime, saft och zest, 0,25 dl vatten och 1/2 tsk salt. Kör allt detta i en foodprocessor och droppa sedan i 1 dl olivolja tills såsen tjocknar.
Till hungriga barn, som rynkar på näsan åt denna konstiga, alldeles för grönsakiga rätt, gör man såklart ris till, med en stor klick smör samt finhackad gräslök i, så blir de glada också.
Egg Benedict
Efter en lördagkväll då vinet flödade och timmen blev sen kan det vara gott att slafsa i sig lite närande ägg, lite skön hollandaise och lite salt bacon. Då kan man lätt längta efter att teleporteras till någon fransk liten bistro där man kan få inmundiga denna förföriska rätt, men har man inte något sådant ställe runt hörnet och man orkar slå en hollandaise, kan man lika gärna stanna hemma och göra det själv.
Om man inte orkar göra egna English muffins kan man köpa de färdiga eller ta vanligt rostat bröd som underlag. Egentligen ska man nog ha skinka men bacon passar lika bra.
Hollandaise:
1 lagerblad
8 vitpepparkorn
1 finhackad shalottenlök
2 msk vitvinsvinäger
4 msk vatten
4 msk vitt vin
Koka ihop detta och låt det reducera till hälften.
Smält 180 g smör, låt svalna lite
Sila reduktionen, slå i 3 äggulor och var noga med att göra detta över ett vattenbad eller på mkt svag värme.
Blanda detta och börja strila över det smälta smöret under vispning. Smaka till sist av med lite vitpeppar, några droppar citron samt lite worcestershiresås.
Pochera äggen i sjudande vatten i ca 5 minuter. Lägg dem på brödet, bacon samt slå på såsen. Ät och njut.
Italiensk kycklinggryta
Det här recpeptet fick jag av min gamla svärmor (som i själva verket är en ung, snygg fd fotomodell) och hon i sin tur hade fått det från DN någon gång i tidernas begynnelse. Hur man exakt ska göra kommer ingen ihåg längre, men jag gör så här och det brukar gå så bra så. Hur skulle det inte det, med ingredienser som kapris, sardeller, citron och oliver? Kanske några av de viktigaste sakerna att ha i ett kök eller på en öde ö!
2 kycklingar (styckade) eller köp färdigstyckade delar
Gör en marinad på olivolja, saft och zest från 2-3 citroner, samt vitlök, lägg i kycklingen i några timmar
Bryn kycklingen och lägg över i en gryta, pudra på vetemjöl
Lägg i 2 buljongtärningar eller kycklingfond, samt en stor klick tomatpuré. Tillsätt vatten, vin och marinaden så att det knappt täcker kycklingen.
Koka sakta i 30-45 minuter eller tills kycklingen verkar klar. När den kokat i 20 minuter, lägg i 10 hackade sardellfiléer, samt minst en burk kapris. När det är ca 10 minuter kvar, dra i minst en burk svarta oliver. Servera med en god tomatsallad till med finhackad lök, sherryvinäger och olivolja. God rostad potatis funkar också.
Spenat och Pecorinopaj
Överdrivet mycket färsk spenat, stek i olivolja så den mjuknar
Gör en pajdeg på 3 dl dinkelmjöl, 150 g smör och 1 ägg, tryck ut i form med löstagbar kant
Gör en smet på 4 ägg, överdrivet mycket riven pecorino, 4 dl mjölk (erkänner tog lite grädde också) samt spenaten. Salt och peppar. Häll i formen. Halvera några körsbärstomater och tryck ner. Grädda i 200° i ca 30 min.
Servera med rökt lax till.
Karamelliserad brysselkål
Köp färsk brysselkål, dela dem på mitten, stek i mycket olivolja. Tillräckligt hög värme så att de får färg, utan att brännas. Servera till vad sjutton som helst eller ät och njut av dem som de är- fantastiskt god. Och ska tydligen motverka cancer.