Misolax
Marinad till laxen
3 msk vit misopasta, 1 msk ponzusoya, 2 msk mirin, 50 g smör, 2 tsk socker, cayennepeppar och svartpeppar. Blanda allt i en kastrull, koka upp och dra av direkt. Låt svalna. Lägg laxen i marinaden i kyl i några timmar. Grilla laxen.
Servera med sallad och ha gärna i lite ponzu (citrus) som man hittar i asiatiska mataffärer, i salladsdressingen.
Koreanska pannkakor och ankbröst
Här gör man sig till och vad får man för det;
-Jag gillar inte anka.
-Vad f-n är det här, kan du inte laga vanlig mat?
-Asså, det var snällt, men det här kan jag inte äta.
-Det här är lite som en tattig julklapp, tanken var god, men man vill inte ha innehållet.
Försök er alltså inte på att servera detta om ni mot förmodan tänker bjuda in medlemmar i min familj på middag. Mot alla odds lägger jag ändå ut denna enkla vardagsrätt- för åtminstone en gillade det- och det var JAG.
Pannkakssmet: Blanda 3 dl mjöl, 2 ägg, 2 dl mjölk och 1 tsk salt. Riv i en zucchini och låt stå en stund. Stek tunna pannkakor som du kan slå runt ankan och äta som en "burgare".
Ankbröst: skär snitt på fettsidan. Stek den sidan först, sedan den andra. Lägg in i ugnen på 150° och stek dem klart där tills innertemp på 70°. Skär köttet i skivor och lägg i pannkakan. Lägg i exmpelvis böngroddar, sallad och salladsök. Toppa med Hoisinsås. Går att köpa färdig men om man vill envisas med att göra den själv och orkar gå på jakt efter fermenterad bönsås och massa andra konstiga grejer, kan man göra det, men det orkade inte jag. Och vad hade jag fått för det, om jag gjort det? Nothing, rien, nulla! Inget.
Lax och spenat omelett
Ännu en svinenkel lunch att bjuda på i vårsolens glans.
8 ägg, salt och peppar. Vispa upp med lite rapsolja. Lägg i form och sätt in i ugn på 200° i ca 10 min.
Ta ut den, lägg på färsk spenat samt rökta laxskivor, salt och peppar.
Koka skalad potatis, låt svalna, skär i skivor. Lägg på knäcke med purjo och kaviar.
Rabarber pavlova
Gör en marängbotten:
5 äggvitor, vispa hårt ihop med
1 tsk vitvinsvinäger
2,5 dl socker tillsätt när äggvitan är hård, lite i taget under vispning
1 msk maizena, tillsätt
Spritsa ut två runda bottnar och sätt in i ugnen ca 2,5 h på 100°
Rabarberkräm:
4 långa rabarber, koka ihop med
2 msk vatten
Låt svalna, tillsätt sedan1 dl lemoncurd
Yoghurtgrädde:
vispa 3 dl vispgrädde.
0,5 dl vaniljsocker
2 dl turkisk yohurt, blanda i
Kanderade nötter:
3 dl blandade nötter, stek några minuter ihop med
3 msk lönnsirap
1 msk rapsolja
Montera tårtan efter att bottnarna svalnat. Mumsi mumsi och somrigt gott. Stulet och modifierat från glossigt matmagasin för den här hade jag för tusan inte kunnat komma på själv.
Lammfilé med fetaostkräm och pecorinorösti
Riv 10 skalade potatisar. Vattna ur och blanda sedan med 1 hel riven pecorino, 2 ägg, salt och peppar.
Stek de i smör och olja. Gör de inte tjockare än 1 cm. Fyl hela pannan med potatis. Vänd dem gm att ta en stort lock som du vänder pannan med, låt sedan potatiskakan glida ner på andra sidan, så båda sidor blir stekta.
Fetaostkräm:
1 fetaost, smulad
2 dl turkisk yoghurt
finhackad färsk timjan
1 vitlöksklyfta
Grilla ihop med lammet, paprikor, zuccini samt gör en tomatsallad med balsamvinäger.
Kyckling med asiatiska smaker
Kycklinglårfile
Marinad:
3 msk solrosolja
2 tsk sesamolja
saft från två limes
2 vitlöksklyftor
2 msk färsk riven ingefära
2 msk japansk soja
1 msk socker
1 hackad röd chili
Blanda, lägg kycklingen i marinaden i ett par timmar. Grilla gärna majs till, gör en avocadosallad, gör en gurksallad med hackad koriander och limesaft samt en sallad med finhackad salladslök och rostade cashewnötter
Sparris med hyvlad parmesan och smält smör hör kanske inte till men det slank in det med.
Sommarlunch
Varmrökt lax, ångade primörer och kokt potatis. Snabbt och lätt och lyxigt gott! Lät som ett reportage i något glossigt matmagasin. De är nästa bättre att få till det än mäklarna. Det som adderats till detta enkla och snabba är en läcker dragonsås och en ruccolapesto att smeta på det knäckiga brödet.
Dragonsås:
2 schalottenlökar, hackade
6 små cornichons
1 kruka finhackad dragon
1 msk vitvinsvinäger
2 dl hemmagjord majonäs
1 dl créme fraiche
salt och peppar
Blanda allt och ät till fisk eller grillat kött
Ruccolapesto:
2 påsar ruccola
2 påsar rostade pinjenötter
1-2 dl olivolja
salt, peppar
Mixa allt till önskad konsistens. Passar bra till pasta också.
Grillafton
Grillad flankstek med ramslöksemulsion, chèvrekräm, rostad pancettapotatis pch grillade primörer.
En svensk som bor utomlands glömmer lätt bort hur vi har det här hemma. De umgås i varandras trädgårdar, på cocktailpartyn, lättklädda med lågskor. Slipper överlevnadsdräkter, fnasig hud och pisksnärtssnö i ansiktet à la Emil i Lönnerberga när han åker med Alfred till Mariannelund. De vet inte hur glada vi blir när det blir maj månad och de japanska körsbärsträden slår ut i Kungsan, hur emotionellt kära vi blir i våra partners, hur snara vi arbetsgivare blir att höja våra anställdas lön och hur lätt vi lättar på plånkan när tonårsdöttrarna tjatar om nya vårjackor och examensklänningar. Tårarna trillar av lycka när vi den första varma vårkvällen får och kastar av oss ytterkläderna, köper lika mycket kött som skulle stilla årskonsumtionen i ett större land i Afrika under ett år, brassar på grillarna och är så osedvanligt nöjda. För en kort sekund. Men den sekunden är värt allt. Hela vinterns mödosamma strävan, allt vi längtat efter. Vi märker inte ens att graderna droppat till 8 och att det regnduggar när vi står där vid grillen och drar in dofterna av sommarsverige, syrén och marinerad entrecote. Nej, åh, vi får lägga på vårt kött på grillen, vi äter ute, vi öppnar rosén, vi lever. Vi är SVENSKAR. Och vi njuter.
Ingen svensk behöver skrivas på näsan om hur man grillar kött och grönsaker. Däremot kanske inte alla vet hur man svänger ihop den nya inne-örten ramslök till en härlig emulsion att servera till köttet, så därför påminner jag:
Ramslöksemulsion
1 näve mixad ramslök (mix i stavmixer)
2 dl olivolja (blanda med ramslöken)
2 äggulor
1 tsk dijon
1 tsk vitvinsvinäger, blanda dessa tre
Tillsätt sedan droppvis ramslöksoljan och slå den som en majonäs. Servera till köttet.
Chèvrekräm eller fetakräm.
Smula osten, sätt till 1 dl turkisk yoghurt, finhackad timjan samt en vitlöksklyfta.
Moelleux
Det här är det godaste jag vet. Jag åt det första gången i Paris i mitten på åttiotalet och jag är säker på att det kallas moelleux au chocolat. I Sverige har det blivit omåttligt populärt och serveras lika ofta som friterad camenbert på sjuttiotalet, men här säger man choklad fondant. Oavsett, är det magiskt gott och enkelt.
250 g mörk choklad
250 g smör
3 dl socker (eller ljust muscavadosocker)
8 ägg
2 msk kakao
Sätt ugnen på 200°. Smält chokladen i ett vattenbad, tillsätt smöret, smält ihop, låt svalna lite. Vispa ägg och socker poröst och tillsätt sist kakaon. Vänd ner smeten i chokladen och rör runt. Smörj ugnsfasta formar genom att smälta smör, pensla formarna och pudra dem sedan med kakao. Häll i smeten och grädda i ugnen i ca 8-10 min. Servera med färska bär och glass.
Porchetta
På fläskarré fast det egentligen skall vara på fläsksida. Har dock lite svårt för svålen på den men är man inte äckelmagad så köp sida. Det kan möjligen bli saftigare. Och lite juicy vill man ju ha sin gris, inte torr och tråkig. Skär upp den på längen och banka ut den så mycket det går. (http://www.ica.se/recept/matskolor/kott-kyckling/flaskkarre-till-porchetta/). Späcka den med en blandning av hackade örter tex. persilja, rosmarin, timjan, vitlök, basilika och gnid ut över hela köttsidan. Jag gjorde denna gång det jag brukar med hela köttstycken, späckade den med 1 hel finhackad stekt fänkål, inkråmet från tv st färska salciccias, pinjenötter, finhackad scharlottenlök, 1 vitlöksklyfta, örter samt riven citronskal.
På vinterna tycker man man kan trycka in lite dadlar eller aprikoser och pistagenötter också, så blir det härligt. Rulla den, bind den hårt och bryn steken runt om. Sätt in i ugnen på 140° i ca 2,5 h. Innertemperaturen skall vara ca 70°, inte mer.
Servera med goda ugnsstekta grönsaker eller en grönsallad med sparris och tomater. Till detta gjorde jag även en blank risotto med ramslökspesto. Alltså byt ut basilkan mot ramslök.
Smördegspaj med bär och vaniljkräm
Snabb, enkel efterrätt. Vik upp kanterna på smördegen, pensla den med uppvispat ägg och pudra vaniljsocker på. Sätt in i ugnen 10-15 minuter på 200°. Ta ut, låt svalna.
Lägg på massa färska bär. Innan har du gjort den underbara vaniljkrämen, som man gör så här.
Dela vaniljstången och gröp ur den. Lägg den i kastrull med grädde och mjölk och koka upp. Koka i en minut. Ta upp vaniljstången. Vispa äggulor och socker poröst. Häll sedan i gräddblandningen i detta droppvis så att äggen inte koagulerar. Häll allt i en kastrull och värm upp detta på spisen. Lägg i smöret, sedan maizenan och vaniljsockret. Vispa tills den tjocknar. Låt svalna lite och häll över bären.
2 dl grädde
2 dl mjölk
1 vaniljstång
4 äggulor
1 dl socker
1 msk smör
1 msk maizena
1 msk vaniljsocker
Bon appetit!
Torskrygg
Torskryggen faller isär när man stekt den och varje skivling är som en njutning i munnen. Grilla den, stek den eller stek i ugn eller ångkoka. Spelar ingen roll, alla sätt är bra. Här saltade, pepprade samt penslade jag den med olivolja och stekte några minuter på varje sida. Ät direkt.
Till detta magisk mangold med kapris. Stek mycket magold i olivolja med en hackad vitlöksklyfta i, sätt till en burk kapris och stek lite till, sedan på slutet några tomater. Eller så kör du tomaterna i ugnen under tiden och lägger de till sist på toppen. Stekte öven några sparris som jag skurit på längden. Det är ju säsong för dem nu!
Inköpslista: torskrygg, mangold, kapris, vitlök, körsbärstomater, grön sparris. Servera med salvia-pancetta-potatisen i receptet nedan.
Potatis med salvia och pancetta
Ondskefulla förföriska potatis. Godare än så här blir det inte. Hyvla potatis på längden med en mandolin. Gör en blandning på 1 dl grädde, 3 msk olivolja, en näve finhackad salvia, 2 vitlöksklyftor samt tärnad pancetta. Häll detta över den skivade potatisen, ställ in ugnen med folie över i 30 minuter. Därefter ta av folie och låt stå och få färg i ca 20 minuter till. Ugn 200°.
Cherkessisk kyckling
En av Grekturkens paradrätter, som jag av någon anledning alltid är sugen på, på måndagar. Livet är konstigt. Nu ansträngde jag mig för att göra den hemma och äter jag inte upp allt på en gång så kanske, kanske den räcker till måndag. Många bra användningsområden; lägg den på olivoljestekt levainbröd, lägg den på små snittar till festen, lägg den i pitabröd och klicka dit lite turkisk yoghurt och sallad och du får en perfekt vardagsmiddag. Man kan även blanda ner röran i pasta och så blir det ytterligare en rätt. Amazing. Köp:
1 hel Bjärekyckling och koka den i 1 liter vatten ihop med:
1 lök, 2 vitlöksklyftor, 2 st lagerblad, 20 st svartpepparkorn
Mixa:
250 g valnötter, 2 skivor vitt bröd, 2 st vitllöksklyftor,1 tsk paprikapulver, 1 hackad chilifrukt.
När kycklingen kokat sakta i ca 45-50 min. ta ur den ur buljongen och låt svalna. Ta bort skinn, plocka allt kött
och smula ner det i röran ovan. Tillsätt 3-4 dl av den avsvalnade buljongen så kycklingröran får en bra konsistens. Salt och peppar. Ringla över lite olivolja smaksatt med chili och gärna lite smulad fetaost.
Jag gjorde en champinjonsallad till också. Stek skivade champinjoner i några minuter med en hackad vitlöksklyfta, sätt till en näve sockerärtor, stek lite till, och på slutet vänd ner lite körsbärstomater.
Servera ljummen.